Foto: blinovita, Bigstock

Klimakrisen har stjålet juletræet, og der er heller ikke plads til gaver hos Alternativets partiformand i The Uffekalender. Men mon ikke den grønne julenisse, Signe Wenneberg, redder højtiden?

“Vi skal danse rundt om vores kærlighed til hinanden.”

Sådan starter DR’s nye julekalender for voksne, The Uffekalender, hvor den 64-årige politiske leder Uffe helt har mistet julestemningen og derfor ikke engang orker at købe et juletræ, som han og hans mand kan gå rundt om.

“De første afsnit er rigtig triste. Den globale opvarmning er gået amok, der er klimaflygtninge overalt, og i stedet for at finde sammen om bæredygtige løsninger forfalder politikerne til populisme og fremmedhad. Vores hovedperson, Uffe, har ikke plads til gaver i sin lejlighed og er ked af det,” fortæller julekalenderens hovedforfatter, Katja Helledie.

Nisse af fossile brændstoffer
Faktisk er Uffe så ked af det på klimaets vegne, at han ikke har lyst til at købe et juletræ.

“Han står og kigger på en række flotte træer, men pludselig dukker klimakrisen op i form af en ond, gloende varm nisse lavet af fossile brændstoffer. Den fortæller Uffe, at verden går under, hvis der bliver fældet mere skov, og så griner den, mens den kaster rå, røde bøffer op på sin osende mave og bestiller flybilletter til Thailand.”

Heldigvis dukker en venlig nisse ved navn Signe Wenneberg op i The Uffekalender og fortæller Uffe, hvordan man kan fejre jul uden at ødelægge klimaet, afslører Helledie.

“Jeg vil ikke sige for meget, men Uffe lærer i hvert fald, at hvis man flytter nogle af de bæredygtige møbler i massivt træ, man fik specialfremstillet i Frankrig, og pakker noget af sit økologiske tøj væk, kan der snildt blive plads til julegaver.”

Kulturtræer i stedet for juletræer
Hvad angår juletræet, finder nissen Signe også på en løsning.

“Den onde opvarmningsnisse bliver vred, når han finder ud af, at man sagtens kan købe grantræer, hvor producenten har sørget for, at der bliver plantet tre nye,” fortæller Helledie, der lover en lykkelig slutning.

“Signe forklarer Uffe, at man hvis man kalder juletræerne for kulturtræer, øger man den samlede mængde mangfoldighed i verden, samtidig med at man sænker mængden af CO2. Glædelig kultur!”