Foto: David Revoy/Blender Foundation, Wikimedia Commons

Foto: David Revoy/Blender Foundation, Wikimedia Commons

Bøndernes indgreb i naturens orden er årsag til, at det bliver koldere. Det mener shamanen Haeruwul, der advarer Nordens befolkning mod gudernes vrede.

Den nye trend med at dyrke korn og holde dyr i folde truer naturens balance. I hvert fald hvis man skal tro på shamanen Haeruwul, der holder til i skoven øst for Ulgrimurs marker, tæt på Den Takkede Kyst. Han har i længere tid forsøgt at råbe sine landsmænd op, men uden held.

“På trods af at jeg har konsulteret guderne og fået deres ord for, at vi er i gang med at forberede altings undergang, lytter de ikke. Det nye liv, hvor man ikke længere behøver at gå på jagt og kan blive boende samme sted hele livet, er så mageligt, at sandheden er ilde hørt,” siger han til Proto-indoeuropæisk Immigranttidende og tilføjer, at han frygter en katastrofe på niveau med den, hans fjerne forfædre oplevede, da den legendariske og sagnomspundne sabeltiger forsvandt.

Mangel på bevægelse over terrænet
Ifølge den erfarne shaman beretter guderne om mange årsager til, at klimaet er blevet koldere efter en lang periode med lune vintre og glohede somre.

“Det budskab, jeg har fået, indikerer, at det først og fremmest er den unaturlige brug af jordens ressourcer, som støder vore guder. Desuden fører den moderne livsstil til, at folk ikke længere bevæger sig så meget rundt, så de med deres kropsvarme og støvletramp kan opvarme jordbunden og luften omkring dem. Samtidig er mange begyndt at piske rundt i både ude på havet, hvormed de producerer kolde vinde, som yderligere bidrager til at sænke temperaturerne,” siger han og tilføjer:

“Og så er de generelt bare sure over, at folk nedbrænder skovene, som jo er verdens hjerte, og det fortæller de os ved at fryse os ude.”

Alternativ teori: Iskæmper
Spørger vi Ulgrimur, er Haeruwuls teorier en gang tågesnak. Han mener, at der er en helt naturlig årsag til klimaforandringerne:

“Siden tidernes morgen har iskæmperne vandret rundt i hele verden. De bevæger sig langsomt, og i mange år har de været langt fra vore egne. Nu er de begyndt at nærme sig igen, og derfor bliver det koldere. Det skyldes altså ikke underlig overtro som usynlige guder, man kun kan se, hvis man drikker svampeekstrakter og går i trance, men noget helt naturligt, som intet har at gøre med, hvordan vi mennesker lever.”

Artiklen er nænsomt bearbejdet og bragt i overensstemmelse med nutidig sproganvendelse.