Foto: Tom Wang, Bigstock

Foto: Tom Wang, Bigstock

De første stemmer er afgivet, datoen står på valgkortet, og alle taler om den 5. juni som dagen, hvor folketingsvalget afholdes. Derfor mener flere politiske kommentatorer, at der er valg i dag.

“Alt kan ske i politik. Alligevel tør jeg godt sige, at der er valg i dag. Og ikke bare valg. Der er folketingsvalg. I dag. Og ikke nok med det: Det er allerede i gang. Det tør jeg godt sige, at jeg næsten er sikker på.”

Så skråsikre er ordene fra politisk kommentator Peter Mogensen, da RokokoPosten spørger ham til dagens politiske situation.

Mogensens kollega, Hans Engell, er knap så sikker, men mener også, at tendenserne peger i den retning:

“I aftes lagde jeg mit valgkort frem, så jeg kunne finde det. Da, mener jeg, stod der 5. juni på det. Sammenholdt med, hvad kalenderen og min øvrige viden siger mig, tyder meget på, at det er den 5. juni i dag. Hertil kommer, at de talte om ‘dagens valg’ i morgenradioen, og da jeg tog hjemmefra for lidt siden, mødte jeg min nabo, som sagde, at hun var på vej hen for at stemme. Jeg går ud fra, at det betyder, at der er folketingsvalg i dag.”

Tror faktisk, det passer
Også Søs Marie Serup er ret overbevist om, at det er i dag, danskerne skal til stemmeurnerne for at afgøre, hvem der skal sidde i Folketinget de næste fire år:

Alle siger det, og jeg tror faktisk, det passer. I hvert fald vil jeg anbefale danskerne at tage deres valgkort og gå hen til valgstederne, bare for en sikkerheds skyld.”

Helle Ib er enig med de øvrige kommentatorer, men understreger, at man først senere på aftenen, når valgstederne har lukket, kan afgøre med sikkerhed, om der har været valg.

“Der er en tendens i dansk politik til, at man prøver at foregribe begivenhedernes gang. Men den politiske situation er ikke en matematisk ligning, og selvom alt på et givet tidspunkt tyder på ét, kan virkeligheden vise sig at blive en anden. Det har vi set mange gange før,” siger hun.

Uklarhed: Flere har allerede stemt
Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen er den eneste, som er usikker på, om der er valg i dag. Han begrunder det med iagttagelser, han har gjort sig gennem de seneste uger.

“Mange har sagt til mig, at de allerede har brevstemt til folketingsvalget. Det vil sige, at det har været muligt at stemme før i dag. Derfor giver det ikke mening at sige, at valget er i dag, for hvordan skal man så forstå, at mange stemmer allerede er afgivet?” spørger han retorisk og giver selv et bud på svaret:

“Måske kan man sige, at valget slutter i dag?”