Foto: Abe Novy, Flickr

Foto: Abe Novy, Flickr

På trods af næsten et års blindhed er Jacob Thomsen stadig den samme kedelige og ubetænksomme mand som altid.

Skærpet hørelse, større empati og mere held med det modsatte køn. Dette er blot nogle af de egenskaber, som århusianeren Jacob Thomsen ikke har fået, siden han ved en ulykke blev blind på begge øjne. Den tragiske begivenhed fandt sted nytårsaften 2009, da Jacob og vennerne i fuldskab ville teste deres nyindkøbte fyrværkeri på en af vennernes altan. Desværre ramte en af raketterne husmuren og dernæst Jacobs øjne.

Men hvor andre pludseligt blinde opdager, at deres handicap giver dem større indsigt eller følsomhed, har det manglende syn ikke givet Jacob noget.

“Jeg troede, at jeg efter et par måneder ville kunne høre ting, som andre ikke kan. Men jeg kan ikke høre en skid,” slår den 43-årige IT-supporter fast.

Ved hjælp af et særligt program til stemmegenkendelse har Jacob Hansen været i stand til at fortsætte sit job, men heller ikke på arbejdspladsen har hans blindhed været en gave.

“Det er fint nok, at jeg kan blive ved med at arbejde, som jeg plejer, men det betyder sgu ikke, at jeg er begyndt at gå mere op i, hvad mine kolleger laver. Når de fortæller mig om deres børn og sommerferie, og jeg ved ikke hvad, så keder jeg mig lige så meget som før,” siger han.
På hans arbejdsplads, IT-virksomheden Connect, er kollegerne enige i, at Jacobs handicap ikke har ændret på hans generelt ubehagelige personlighed.

Direktør for Connect, Thomas Ingemann Bertelsen, er også skuffet over den manglende positive effekt af Jacobs handicap.

“Sidste år var jeg meget tæt på at fyre ham, fordi han var så ubehagelig at være i nærheden af. Da han blev blind, var jeg overbevist om, at det ville gøre ham til et sødere menneske. At han ville indse livets skrøbelighed og skønhed og forsøge at sprede glæde omkring sig, lidt ligesom Stevie Wonder. Men han er stadig en nar, og nu bliver jeg nødt til at beholde ham for ikke at virke diskriminerende over for handicappede,” siger Bertelsen.

Ikke nogen Al Pacino
På hjemmefronten har Jacobs manglende syn også kun været en ulempe. Ifølge hans kæreste, Anna Mikkelsen, har parret været nødt til at ommøblere hele den fælles lejlighed for at gøre det nemmere for Jacob at bevæge sig rundt. Desuden har Jacob brugt en formue på at udskifte sin samling af fantasy-litteratur med tilsvarende bøger i blindskrift, og det har tæret på forholdet.

“Det er ikke fordi, han var særlig gavmild før i tiden, men nu er han begyndt at tælle vores frugt og grøntsager for at se, om jeg spiser mere, end jeg har betalt for. Da vi havde femårsdag forleden, inviterede han mig på Subway, men kun på betingelse af, at jeg selv betalte drikkevarer. Han skulle bruge pengene på at købe Ringenes Herre i braille (blindskrift, red.),” fortæller hun og tilføjer med en skuffet mine: “Det er slet ikke, hvad jeg havde regnet med efter at have set ‘Duft af en kvinde'”.

Al Pacino i færd med at forføre på trods af blindhed. For Jacob Hansen går det knap så godt.

I den film spiller Al Pacino en blind pensioneret oberst, der på trods af sit handicap forfører en yngre kvinde på dansegulvet med en sensuel tango. Jacob havde inden ulykken både set ‘Duft af en kvinde’ og det romantiske drama ‘At First Sight’, hvor Val Kilmer spiller en blind massør.

“Ja, altså, de scorer jo til højre og venstre, men det er sgu ikke lykkedes for mig,” erklærer Jacob Hansen og tilføjer, at handicappet heller ikke har fået ham til at sætte større pris på Anna eller opdage nye dybder i deres forhold. I soveværelset går det ikke meget bedre.

“Han er virkelig, virkelig dårlig i sengen,” sukker Anna og tæller på fingrene de få og utilfredsstillende samlejer, parret har gennemført i løbet af det sidste år. “Han har aldrig været nogen stor elsker, men jeg havde regnet med mere fra en blind kæreste – især efter at have set massagescenen i ‘At First Sight’. Nu har jeg oprettet en profil på Scor.dk, hvor jeg fortrinsvis leder efter mænd i kørestol,” fortæller hun.