Foto: pasja1000, Pixabay

Foto: pasja1000, Pixabay

Den sædvanlige reklamationsret på to år er utilstrækkelig, når det gælder adoption af udenlandske børn. Børnelæge kræver loven ændret af hensyn til børnenes selvværd. ”For let,” mener politiker.

Mads Mbuktu Olsen blev adopteret fra Etiopien af ægteparret Lene og Carsten Olsen, da han var to år gammel. Men han trives ikke hos familien. Den nu 9-årige dreng lever slet ikke op til forældrenes forventninger, og det kan gå ud over drengens selvværd, mener ekspert i børns trivsel, Vibeke Manniche.

Afrikaner uden rytmesans
Lene og Carsten Olsen gik bevidst efter at adoptere et barn fra Afrika.

”Vi har været der flere gange og holder meget af afrikanernes livsglade dans til rytmisk trommemusik,” fortæller Lene Olsen.

Men til forældrenes store skuffelse, har Mads aldrig fattet interesse for musik, dans eller andre former for fysisk udfoldelse:

”Han interesserer sig stort set kun for matematik og astronomi og er i det hele taget utroligt nørdet,” forklarer Carsten Olsen. ”Det er der vel ikke som sådan noget galt med, men når man vælger et afrikansk barn, så bliver man altså lidt skuffet, når det så viser sig, at det hverken kan danse eller løbe hurtigt.”

Selvværd til salg
Historier som familien Olsens har fået børnelæge Vibeke Manniche til at kræve en ændring i købeloven, så par, der adopterer udenlandske børn har otte år til at opdage uacceptable, medfødte fejl og mangler hos børnene. Det vil forebygge udvikling af lavt selvværd hos mange adoptivbørn, mener hun.

”Børn er statussymboler på lige fod med biler og sommerhuse, og det er helt essentielt, at reklamationsretten udvides, for ellers tør man jo ikke betale alle de penge, det koster at adoptere et barn fra udlandet,” siger Vibeke Manniche og fortsætter:

”Hvis barnet viser sig at have fejl og mangler, der ikke kunne konstateres inden for de første to år, kan forældrene intet stille op med deres skuffelse – og det kan i sidste ende gå ud over børnenes selvværd.”

Udvidet reklamationsret for letkøbt
I Folketinget er der bred enighed om, at der er problemer med den nuværende lovgivning. Men Socialdemokraternes Mette Frederiksen mener, det er en letkøbt løsning at udvide reklamationsretten.

”I stedet burde vi gå ind og se på, hvad der forhindrer de udenlandske børn i at udvikle sig hensigtsmæssigt. Hvis et afrikansk barn mangler sin rytmiske sans eller et asiatisk ikke kan spille violin, så tyder det for mig at se på, at barnet mangler stimulation og ikke, at det har en medfødt fejl,” siger Mette Frederiksen, der hellere vil give forældrene tilskud til støtteundervisning:

“Udvidet reklamationsret forbedrer næppe selvværdet hos en dreng som Mads. Det lærer han jo hverken at danse eller at spille på tromme af.”