Ill.: Tumisu/madartzgraphics, Pixabay

Ill.: Tumisu/madartzgraphics, Pixabay

Danske politikere vil have valg, lovforslag og andre parlamentariske grundpiller over på den sociale netværksside. Det oplagte valg, mener ekspert i nye medier.

Fremover behøver du ikke at møde op i en gammel gymnastiksal med en stemmeseddel for at vælge din kandidat til Folketinget. Det klares ved at melde sig ind i en valggruppe på Facebook. På samme måde vil lovforslag også blive vedtaget over den sociale netværksside. Det er perspektivet i et nyt forslag, som regeringen ventes at fremsætte i løbet af kort tid.

“Den danske demokratiske process, som den foregår in real life, er forældet og ikke i stand til at møde de udfordringer, som et moderne videnssamfund står over for. Ved at flytte den parlamentariske debat over på Facebook kan vi være sikre på at følge med,” siger minister for videnskab, teknologi og udvikling, Charlotte Sahl-Madsen (K).

Ministeren har ført en temmelig anonym tilværelse, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen gav hende posten i februar, men efter Facebook-forslaget blev kendt, modtager hun kommentarer, likes og gruppe-invitationer fra mange kanter.

Lovforslag efter likes
“Jeg synes, Sahl-Madsen står i spidsen for en rigtig modig satsning,” siger ekspert i sociale netværk og medejer af Sociality A/S, Arnold Rue.

Hvis idéen bliver til virkelighed, vil han blive en af hovedmændene bag den nye satsning, og allerede nu har Rue flere idéer på bedding.

“Helt oplagt er det at stemme om lovforslag efter antallet af likes (‘synes godt om’-funktionen, red.). Lige nu kører vi en nærmest middelalderlig proces med tre behandlinger i Folketinget, men fremover kan en politiker foreslå noget, lægge det ud på en lovforslagsgruppe og vupti! Et par dage efter kan han se, hvad vej vinden blæser,” fortæller Rue og forudsiger, at over 1000 likes bør få et forslag igennem til en endelig afstemning.

Stem på nettet
“Så er der de store ting som Folketingsvalg, men det burde heller ikke være noget problem,” vurderer Rue, der mener, at en egentlig valggruppe er den nemmeste og billigste løsning.

Man melder sig ind og stemmer anonymt på en klassisk netafstemning, som den kendes fra blandt andet Ekstra Bladets hjemmeside. Arnold Rue påpeger, at man også vil kunne motivere borgerne bedre, ved for eksempel at kombinere afstemningen med sjove konkurrencer og netbaserede spil.

“Med de kommende offentlige nedskæringer må vi spare, hvor der spares kan. Hvorfor så ikke gøre det med noget, der også kan skubbe Danmark godt ind i web 2.0-verdenen,” mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der selv ejer en HTC-smartphone med en Facebook-applikation.

Et forslag om, at vælgere også skal være i stand til at følge deres politikeres gøren og laden via GPS-værktøjet Foursquare, der kan installeres på Facebook, blev afslået.