Ill.: Matryx, Pixabay

Ill.: Matryx, Pixabay

Tretten dræbte og mere end hundrede sårede var udfaldet, da kulturradikale og borgerlige tropper tørnede sammen på Eremitage-sletten nord for København. Men værdikampen blev heller ikke endeligt afgjort i denne omgang.

Slaget, der fandt sted sent mandag eftermiddag, stod som altid mellem de kulturradikale styrker i Systemet Politiken-Militsen anført af brigadegeneral Klaus Rifbjerg, og de borgerlige tropper i Den Tidehvervske Folkehær & Venner anført af generalmajor Søren Krarup.

Den kulturradikale fløj led tidligt et alvorligt tab, da major Georg Metz blev ramt af en snigskytte. Det skete mens han på en sæbekasse holdt en moral-opbyggende brandtale om Anders Fogh Rasmussens synder som skatteminister.

Også blandt de borgerlige så man tidligt mandefald blandt officerene, da oberst Lars Hedegaard – angiveligt i let beruset tilstand – skød sig selv i foden.

Alligevel gik slaget indledningsvis bedst for de borgerlige tropper, da det efter kort tid lykkedes at omringe og nedkæmpe hele den radikale folketingsgruppe. Den hurtige sejr skyldes ifølge militæreksperter, at det traditionelt anti-militaristiske parti forud for slaget erklærede, at “dialog er det bedste våben”.

Ingen klar vinder
Slaget sluttede dog uden nogen klar sejrherre. Efter et par timers intens kamp trak de kulturradikale styrker sig tilbage sydpå mod København. Her regner hæren med at forskanse sig i Kartoffelrækkerne på Østerbro, hvor man har opmagasineret økologiske produkter og fair-trade kaffe nok til en længere belejring.

De borgerlige foretog strategiske tilbagetog til befæstede positioner på Frederiksberg og i Hellerup, hvor man vil slikke sine sår og opruste. Sandsynligvis ved at stifte mindst én ny forening til støtte for ytringsfriheden.

Gårsdagens slag var det hidtil næstblodigste i den verserende værdikamp. Kun Slaget om Viby i efteråret 2005, hvor Jyllands-Postens rytteri standsede en islamisk invasionshær med Tøger Seidenfaden i spidsen, krævede flere ofre.