Foto: jusch, Pixabay

Foto: jusch, Pixabay

Først blev de forbudt i Frankrig, så fulgte Holland efter. Nu er det parlamentet i Iran, der overraskende forbyder en omdiskuteret beklædningsgenstand – burkaen. Mens den unge generation af kvinder jubler og fejrer et slag for ligestillingen, er de iranske transvestitter rasende.

FATWA FATWA FATWA!! Råber en flok mænd i kor, mens de i takt stamper benene i jorden. De har taget plads foran det iranske Parlament i Teheran. De er rasende og forvirrede over det lovforslag, der blev vedtaget bag lukkede døre i parlamentet, uden en offentlig høring i går. I dag er forbuddet en realitet – det er forbudt at bære burka i Iran.

Slut med at skeje ud i burka
Da jeg spørger en demonstrant – en ung fyr i trediverne, hvorfor de råber fatwa, (Religiøs fordømmelse, red) kigger han forbavset på mig og min persiske tolk, der spidser ører for at kunne følge med i den ordstrøm, der vælter ud:

”Der står ikke noget i Koranen om, at mænd ikke må gå i dametøj. Det er ingen synd at være transvestit ifølge Koranen.  Men kvinder skal være tildækkede for ikke at sende forkerte signaler til mænd,” skælder den unge fyr, der hedder Yousaf. Han mener, at burkaforbuddet er en skændsel mod Islam og krænkende for kvinder. En mand i trediverne bryder ind:

”Alle mine kusiner er glade for forbuddet – men hvad med os transvestitter – hvordan skal vi nu klæde os ud som damer nu, uden at blive afsløret?” spørger manden, der hedder Reza.

Burkaforbud er blot et skalkeskjul
Men hvorfor i alverden, har man i et land som Iran – kendt som et ekstremt religiøst land, hvor et præstestyre med hård hånd håndhæver det konservative og strenge syn på kvinder, valgt at kvinderne skal smide burkaen?

Svaret finder jeg senere på aftenen, da jeg taler med Bahar Raja, der er professor i historie ved universitetet i Teheran. Ifølge hende, bunder burkaforbuddet i ønsket om, at Iran vil opnå fred til at videreudvikle sit atomprogram.

”Præsident Ahmadinejad og hans embedsmænd, har længe arbejdet på at finde en måde, hvorpå Vesten vil blande sig uden om det iranske atomprogram. Det her forbud ser Vesten, som en håndsrækning og et ønske om et mere progressivt og demokratisk Iran,” fortæller Raja og fortsætter:

”Men tag ikke fejl – den eneste grund til, at forbuddet gennemføres, sker i håbet om, at vores land nu får fred til at opruste atomprogrammet. At forbyde burkaen er blot et skalkeskjul,” sukker hun.

Transvestisme mest udbredt i Iran
”Jeg vidste, at jeg var til dametøj da jeg så ’Frankenfurter’ i The Rocky Horror Picture Show da jeg var ni år,” fortæller Reza glad. Det er en trang han skal udleve. Derfor tager han burkaforbuddet meget alvorligt.

Ifølge Reza, er Iran det land i verden, hvor der er flest transvestitter. Og næstefter Thailand, det land i verden, hvor der foretages flest kønsskifteoperationer.

”At være transvestit, er ikke ensbetydende med, at man er homoseksuel,” forklarer Reza.

Men transvestitter sympatiserer med de homoseksuelle transvestitter. For dem, er det en måde at udleve deres sande seksualitet. I Iran dødsdømmer man homoseksuelle og ifølge præsident Ahmadinejad, er der ’ingen homoseksuelle i Iran’. Det strenge syn på bøsser, forklarer det høje antal af både transvestitter og kønsskifteoperationer.

”Nu er vi tvunget under jorden og det er jeg fuldstændig uforstående overfor, netop fordi dét at være transvestit ikke er ulovligt,” lyder det fra Reza. Han er ærgerlig over, at han ikke længere kan nyde de misundelige blikke på gaderne, når han slentrer rundt i sin nyindkøbte burka i tigerskind, der har kostet ham 9,6 mio. iranske Rial, svarende til ca. 5000 Danske Kroner.

”Desuden er burka også det foretrukne outfit, fordi penis kan hænge frit og dingle, i stedet for at ligge indeklemt i et par bukser,” forklarer Reza mig.

Niqab er ’so last season’
På en natklub kun for transvestitter, har jeg et møde med Reza næste aften. Han skal vise mig noget ’fantastisk’, som han formulerer det. Da vi kommer ind er der helt mørkt. Kun olielamper og stearinlys tillader en smule sigtbarhed. Vi går ned af en lang gang og drejer til højre mod en stor skydedør.

Bag den, gemmer sig endnu en hemmelighed; et topmoderne fotostudie, hvor Reza har en aftale med en modefotograf. Det viser sig, at Reza er en af de mest eftertragtede modeller indenfor transvestisme. Han poserer jævnligt i  در سبک در ایران, der oversat til engelsk, betyder ’In style in Iran’, forklarer han mig.

Man undrer sig over, hvorfor burkaforbuddet skaber så stort postyr. De iranske transvestitter kan jo stadig klæde sig ud i for eksempel en niqab, der også skjuler både krop og ansigt. Og en niqab tillader jo også masser af plads til en løsthængende diller.

Da jeg stiller Reza dette spørgsmål, kigger han skælmsk på mig og griner:

”Man kan tydeligt høre, at du ingenting ved om iransk mode. Niqab er ’so last season’. Ingen gider gå med dem mere,” forsikrer han.

Vi bliver afbrudt, da fotografen tænder for musikken og råber noget på persisk til Reza. Han undskylder og rejser sig:

”Strike a pose,” griner han og indrammer sit ansigt med hænderne, mens han danser sensuelt hen mod fotografen til tonerne af Vogue med Madonna.