Dansk Folkeparti melder sig nu på banen med et nyt forslag: fred ligusterhækken. S-formand Helle Thorning-Schmidt er efter køb af kolonihavehus ikke afvisende.

Ligustrum Vulgaris er en af de mest udbredte hække i Danmark. Man skal ikke gå langt i et typisk parcelhuskvarter, før man møder den; ligusterhækken, som vi kalder den på dansk. For nogle et symbol på småborgerlig indelukkethed, for andre et ægte symbol på danskhed. For DF’s leder Pia Kjærsgaard er der ingen tvivl.

”Ligusterhækken er simpelthen en del af den ærkedanske DNA. Det vil være fremragende at frede den, så vi ikke risikerer, at den forsvinder i takt med globaliseringen og det multietniske samfund”, siger hun.

Lige så dansk som bare bryster
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at haveejere med en ligusterhæk ikke må fjerne den, medmindre man søger om en særlig dispensation. Haveejere med ligusterhæk forpligter sig desuden til at drage særlig omsorg for hækken. Det vil sige, at man skal vande og klippe den til efter et særligt regelsæt. Forslaget fra DF indebærer også store rabatter på ligusterhække på landets planteskoler.

Det er Kulturarvsstyrelsen, der varetager fredning af bygninger og lokaliteter i Danmark, og sektionsleder Bendt Friis oplyser, at det kan være en besværlig proces at få noget fredet. Stedet eller fænomenet skal nemlig være så væsentligt, at det skønnes at have national betydning. Hos DF er både Pia Kjærsgaard og Kulturordfører Karin Nødgaard dog optimistiske.

”Ligusterhækken er lige så national som Dannebrog og bare bryster,” udtaler Karin Nødgaard.

Ligusterens venner er begejstrede
Ligusterhækken er også et stort hit i de danske haveforeninger, bl.a. i haveforeningen Kirsebærlunden i Københavns nordvestkvarter, hvor Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt netop har købt en grund.

”Normalt ligger Pia og jeg langt fra hinanden værdipolitisk, men her kan jeg udmærket se hendes pointe. Hvis vi fik plantet nogle ligusterhække i for eksempel Vollsmose eller Tingbjerg, tror jeg virkelig, det ville rykke ved integrationen”, siger Helle Thorning-Schmidt.

I samme haveforening holder Sofus Anders Jensen til. Han er desuden formand i foreningen ”Ligusterens venner”, som Dansk Folkeparti har rådført sig med under forberedelsen af forslaget.

”I forvejen passer de fleste af os rigtig godt på vores liguster, det er jo sådan en dejlig hæk, men en fredning vil forhåbentlig give hækken bedre vilkår,” siger Sofus Anders Jensen, der ofte synger for ligusterhækken i de lyse sommernætter.