Foto: motortion, Bigstock

Foto: motortion, Bigstock

PET anvender et hemmeligt terrorhold på kanten af torturlovgivning. Ressourcestærke forældre til små børn har i et år været med til at presse mistænkte ekstremister i forhørslokalet, fortæller både en betjent og et offer for metoden.

“Til sidst hørte jeg ikke andet end ‘jeg synes simpelthen, det er uacceptabelt’. De ord kørte bare rundt i mit hoved, indtil jeg besvimede.”

Hassan Fouad ryster over hele kroppen. Selvom forhøret fandt sted for seks måneder siden, får den 31-årige somaliskfødte elektriker stadig tydelige tegn på stress og angst, når han husker tilbage på episoden. I maj arresterede PET Fouad og anklagede ham for at have forbindelse til den somaliske terrorbevægelse Al-Shabaab, men i stedet for selv at afhøre ham, hentede de Thomas og Amanda. Et ungt par fra Østerbro, som har børnene Sigurd på fem år og Ella på to.

“De sagde, at de havde hørt nogle ting om mig, som de følte, de var nødt til at tage op. ‘Vi bliver nødt til at få afklaret det her’, sagde de, og så begyndte de at snakke om en gynge i deres søns børnehave. Var den lavet af klorbehandlet træ? Kunne jeg forsvare en legepladspolitik, der støttede miljøskadelige redskaber? Skulle vi ikke kontakte de andre forældre, så det her kunne blive ordnet?” fortæller Hassan Fouad, der siden er blevet løsladt og har brugt tusinder af kroner på psykologhjælp.

Sukkerpolitik og legetøj
En anonym kilde i Efterretningstjenesten bekræfter Fouads historie. Ifølge denne højt placerede politibetjent har PET brugt krævende forældre til forhør i næsten et år.

“Først tog vi dem bare ind og satte dem bagest i lokalet. Så sendte de skuffede og anklagende blikke til den anholdte og noterede ting på deres iPhones. Senere begyndte de at stille spørgsmål om mad og sukkerpolitik, og hvorvidt deres børn fik en kønsneutral introduktion til legetøjet. Det virkede så godt, at vi til sidst lod dem sidde derinde alene,” lyder det fra betjenten, der har arrangeret fem af disse former for afhøringer.

Uhæmmet gråd var normalt
Vedkommende kan bekræfte, at de anholdte ofte begyndte at græde uhæmmet og tale i vildelse efter et par timers forhør.

“Der kom sætninger som ‘jeg forventer, at du kan tage dig af mit barn på en kompetent måde’ og ‘vi bliver nødt til at snakke om bæredygtig fingermaling’. Selv lang tid efter, at forældrene var gået, blev den mistænkte ved med at gentage deres ord. Det var sgu lidt skræmmende,” fortæller politibetjenten, men mener samtidig, at skrappe metoder er nødvendige for at infiltrere ekstremistiske miljøer i Danmark:

“Det virker jo enormt godt at bruge forældrene! Vi har blandt andet været i stand til at finde en gruppe, der planlagde at smugle en kendt pakistansk terrorist ind i Sverige,” siger betjenten og henviser til et forhør i samarbejde med et andet par fra Islands Brygge i Købehavn.

Forhøret, der varede syv timer, fokuserede udelukkende på at opfylde  parrets krav om, at deres tre-årige datter Isabella skulle have toiletpapir uden parabener til rådighed.

Ikke bedre end et diktatur
Sandsynligvis er det slet ikke lovligt at bruge krævende forældre, når man afhører terrorister. Det mener juraprofessor Hans Gammelgaard Jensen fra Københavns Universitet, som er ekspert i terrorlovgivning.

“Vi havde også den her diskussion i forbindelse med waterboarding (simuleret drukning, red.), og der er konklusionen klar: Hvis man først accepterer den slags yderligheder, så er man ikke bedre end deciderede diktaturstater,” mener Gammelgaard Jensen og foreslår, at psykisk terror modelleret på forlængede forældremøder tages med i Torturkonventionen.

Fouad er i hvert fald ikke i tvivl.

“Når jeg ser et glas med økologisk babymos, vender det hele tilbage. Anklagerne, kravene, poserne fra Urtekram overalt. Det er ikke menneskeligt,” slutter han.

Forældrene og børnenes navne er ændret. De rigtige navne er redaktionen bekendt.