Foto: Elnur, Bigstock

Foto: Elnur, Bigstock

Torsdag eftermiddag afholdt NASA et pressemøde hvor organisationen redegjorde for ny og banebrydende forskning. Ingen af de forsamlede journalister havde dog den fjerneste anelse om, hvad det hele gik ud på.

“Michael Jackson er et rumvæsen?”, “Der er liv på månen?” og “Jeg tror måske, det handlede om rumkejseren Xenu?”.

Det var blot nogle af reaktionerne fra de forsamlede journalister ved et pressemøde torsdag, som den amerikanske rumfartsorganisation NASA holdt i anledning af en epokegørende opdagelse om livets oprindelse og muligheden for liv andre steder i universet.

NASA’s forskningsresulater dokumenterer, at liv på jorden ikke kun er opstået et enkelt sted som ellers antaget. Forskerne har opdaget en hidtil ukendt mikroorgasnisme, som kan reproducere sig selv ved hjælp af grundstoffet arsen i stedet for fosfor. En overraskende opdagelse, idet videnskaben hidtil har antaget, at fosfor var nødvendigt for at skabe organisk liv.

Pressemødet skuffede dog en del journalister, som havde håbet på mere spektakulære og letforståelige opdagelser.

Ingen altødelæggende asteroider
Heath J. Williams fra Los Angeles Times sætter ord på de fleste journalisters frustration.

“Der er jo ikke en kæft, som aner, hvad de fabler om. Vi havde håbet på noget med en galaktisk civilisation, der havde kontaktet Jorden. Eller, i det mindste en kæmpestor asteroide, som ville udslette alt liv i løbet af få måneder. Men mikroorgasnismerarsen og fosfor? Come on!”

Frustrationen blev delt af hovedparten af de forsamlede journalister, hvoraf mange mente, at NASA i det mindste kunne have fundet en enkelt arsen-baseret erfaringskilde, de kunne interviewe.

Forklaringerne om, at de fundne livsformer kun er på mikrobe-stadiet, gav den fjerde statsmagt ikke meget for. Videnskabsjournalist Helge Terkelsen fra politiken.dk forklarer.

“Hvis de ikke har noget bedre, må de lade være med at spilde vores tid.  Det er et grundlæggende journalistisk credo, at hvis noget ikke kan forklares, kan det ikke forsvares. Og helt ærligt. Det var jo ingen af os, som fattede en dyt af rum-nørdernes sære og fessor-agtige videnskabeligheds-forklaringer. Det er helt klart en ommer.”

En del af de forsamlede videnskabsjournalister diskuterer nu muligheden af en boykot af NASA’s pressekonferencer, indtil rumfartsorganisationen som minimum præsenterer et rumvæsen med en magisk og healende pegefinger.