Foto: zhuravlev, Bigstock

Foto: zhuravlev, Bigstock

For to måneder siden gik landmand Bent Iversen fra Assens ud for at begrave den kiste, han havde lavet til ungernes Halloween-skattejagt. Få minutter senere ramte han ruinerne af det, arkæologer nu har identificeret som den gyldne middelvej.

Seks uger har en international forskergruppe brugt på at analysere opdagelsen af en sirligt anlagt rute tværs gennem Fyn. Konklusionen er besynderlig, men klokkeklar: Den legendariske Gyldne Middelvej er ikke, som hidtil antaget, Emmausvejen, hvor Jesus vandrede med sine disciple efter opstandelsen, men derimod en midtfynsk kanal med udspring i det sydfynske øhav.

Adskiller pest og kolera
Kanalen blev ifølge optegnelser fra det middelalderhistoriske lokalarkiv i Middelfart grundlagt, da en pest-epidemi fra Jylland ramte det vestlige Fyn samtidig med, at en kolera-epidemi bredte sig over det østlige Fyn fra Sjællandssiden.

For at skærme Midtfyn mod pesten fra vest og koleraen fra øst, indmurede man området og gravede en kanal i nordgående retning med udspring i det sydfynske øhav.

“Den gyldne middelvej muliggjorde en særdeles effektiv evakuering af raske mennesker fra de ramte områder,” fortæller arkæologiprofessor Roger Olsson:

“Epidemierne blev nedkæmpet og rygtet om fynboernes succes spredtes hurtigt over hele landet.”

Ejendom ikke til salg
Værdien af Bent Iversens ejendom er siden fundet af middelvejen steget med næsten 400 procent. Men landmanden vil ikke sælge.

“Ikke tale om, om de så ville give mig det halve kongerige for den. Her har jeg boet hele mit liv, og det skal de ruiner ikke lave om på,” fastslår han.

Kort tid efter interviewet med RokokoPosten tilbød Nationalmuseet Bent Iversen halvdelen af Danmark i bytte for matriklen. Bent Iversen takkede høfligt nej.