Foto: nickp37, Bigstock

Foto: nickp37, Bigstock

Kæmpe hyldest til Village People skyller over landet, mens politi og militær står magtesløse. Det her kan brede sig til hele Mellemøsten, forudser ekspert.

Det begyndte i Tunesien og har indtil videre trukket flere hundrede tusinder af egyptere med sig. Vi taler selvfølgelig om den massive YMCA-bølge, der i flere dage har grebet Egypten i så voldsom grad, at Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til landet.

Den enorme hyldest til Village People, den amerikanske disco-gruppe, der står bag sangen “Y.M.C.A.” med de karakteristiske armbevægelser, startede i fredags på en lille plads i Kairo, men spredte sig hurtigt til resten af hovedstaden, godt hjulpet på vej af den egyptiske oppositionsleder, Mohamed ElBaradei.

Han har i flere dage ført an i den folkelige disco-bevægelse, der er tydeligt inspireret af lignende begivenheder i Tunesien tidligere på måneden. Her blev hovedstaden Tunis oversvømmet af demonstranter, der løftede armene i først et Y, så et M, så et C og til sidst et A – ofte i flere timer ad gangen. ElBaradei har ikke lagt skjul på, at han glæder sig over YMCA-bølgens popularitet og håber, at den vil inspirere andre mellemøstlige lande til lignende begivenheder.

YMCA har ulmet længe
Blandt danske Mellemøst-eksperter er der ingen tvivl om, at den usædvanlige Village People-hyldest vil få konsekvenser.

“Det her har ulmet i den arabiske befolkning længe, så efter de sidste ugers YMCA-dans i Egypten og Tunesien tror jeg helt klart, at mange andre lande vil følge trop,” siger TV2’s Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen og peger på Jordan og Syrien som de lande, der formentlig også vil se en vis grad af YMCA-dans i løbet af kort tid.

Både den egyptiske og tunesiske regering sendte politi og militær ud for at skabe ro og orden blandt de mange demonstranter, men forgæves. ‘

Enten viste det sig umuligt at holde styr på de mange tusinde Village People-fans, eller også begyndte betjentene og soldaterne simpelthen at danse i takt med folkemængden. Det kan man især se på de mange videooptagelser, som civile egyptere har lavet på deres mobiltelefoner og dernæst lagt ud på Twitter og Facebook.

Egyptens præsident, Hosni Mubarak, har indtil videre nægtet at kommentere på YMCA-dansen eller at udføre én eneste af de fire armbevægelser. Politiske kommentatorer bemærker her, at Mubarak selv indførte Macarena som nationaldans, da han i 1981 erstattede Anwar El Sadat som præsident.

Derfor kan YMCA-bølgen ikke undgå at blive set som andet end en provokation. ElBaradei kalder Mubaraks tavshed for “typisk arrogance” og mener, at “hans tid vil komme”.