Foto: mojzagrebinfo, Pixabay

Foto: mojzagrebinfo, Pixabay

Ny bog om mad og motion får kosteksperter og helseguruer op af stolene. Fuldstændig sindssygt forslag, siger både raw food-fortaler og Kernesund-forfatter.

Hvis du vil tabe dig, så spis mindre og bevæg dig mere. Dette kontroversielle kostråd er hovedtanken bag den nye bog “Mad og Motion”, som læge og ernæringsekspert Vivi Eskelund Rasmussen har udgivet i samarbejde med fitnessinstruktør Anders Gravesen.

I modsætning til andre mere kendte sundhedsbølger er Rasmussen og Gravesens sundhedskoncept baseret på – og ja, den er god nok – at overvægtige skal forbrænde flere kalorier, end de indtager. Naturligvis var førende kosteksperter straks på banen for at kritisere den radikale idé.

Sygt og langt ude
Ninka-Bernadette Mauritson, som er forfatter til bogen Kernesund Familie, rasede mod “Mad og motion”, allerede inden den udkom:

“Det er så sygt og langt ude at lave sådan en bog. Vægttab kan jo ikke gøres op i kold og kynisk  videnskab! Er Vivi Eskelund komplet ligeglad med, at folk drikker mælk og spiser glutenholdig mad, når alle og enhver ved, at det er gift for krop og sjæl? Hendes kalorietabel nævner slet ikke den dårlige energi, der er i hvidt brød og pasta,” fnyser Mauritson, der for tiden kører en to-dages workshop om vægttab til 8000 kr.

Manden bag bogen “Raw food – intelligent, forførende og sund mad til alle”, Jens Casupei, er heller ikke begejstret.

Nemt at slynge floskler ud
“Tror de her mennesker virkelig, at man kan undgå overvægt og sygdom ved bare at spise mindre?” spørger han retorisk og henviser til sin egen hjemmeside. Her hævder Casupei, at rå mad, der ikke er opvarmet til over 42 grader, kan kurere kræft og gøre dig både smukkere og mere intelligent.

“Det er nemt nok bare at slynge en tilfældig overfladisk floskel ud som ‘spis mindre og tab dig’. Det skaber lidt hurtig omtale og bliver moderne. Virkeligheden er langt mere kompleks,” påpeger Casupei.

Formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard, ønskede ikke at udtale sig, da han fik at vide, at “Mad og motion” intet sted nævner, at den kaloriefattige mad skal være økologisk.

Ernæringseksperten Thorbjörg Hafsteinsdottir var ligeledes skeptisk, men ville vente med at kommentere, indtil hun havde fundet ud af, om “Mad og motion” anerkender diæter baseret på blodtype.