Foto: skvoor, Bigstock

Foto: skvoor, Bigstock

Nyt lovforslag fra indenrigsminister Bertel Haarder gør op med årtiers upassende bynavne. Nu skal Danmark renses for bynavne som Sæd, Tarm og Lem.

Geografisk set betyder ”Tarm” sådan set bare et langt, smalt landareal. Det har ingen referencer til det lidet lækre menneskeorgan. Men det har ingen betydning, mener indenrigsminister Bertel Haarder (V).

Ifølge ham skal fremtidens byer og småsteder i Danmark ikke have ubehagelige referencer for at sikre Danmark positiv omtale i udlandet.

Farvel til uartige navne
I et nyt lovforslag, som skal forelægges Folketinget torsdag d. 17. februar, lægger Bertel Haarder op til, at Danmarkskortet kigges efter i sømmene og renses for alle navne, der associerer noget ”grimt og uartigt”, som det hedder i en pressemeddelelse fra Indenrigsministeriet.

Lovforslaget ”Forslag til forskønnelse af Danmarks stedmæssige ry og rygte” foreslår derfor, at byer som Tarm, Sæd, Lem, Bøsseløkke og Pikhede fjernes fra det danske landkort (en komplet liste over byer, der skal fjernes kan ses på Folketingets hjemmeside, www.ft.dk, red.).

Inspiration fra Nicolai Vammen
I forarbejderne til lovforslaget, som RokokoPosten er kommet i besiddelse af, beskrives det, hvordan man har skelet til Aarhus Kommunes nylige navneændring under udarbejdelsen af forslaget.

Borgmester i Aarhus, Nicolai Vammen (S), udtalte i forbindelse med, at byen ændrede sin stavemåde ”Vi lever i en global verden, hvor internet, kommunikation og markedsføring har stigende betydning, og stavemåden må derfor følge med”.

Det er dog ikke blot digitale hensyn, der optager Bertel Haarder, men også opfattelsen af Danmark i udlandet.

”Det sømmer sig ikke for et civiliseret land at have stednavne, der kan støde mennesker. Jeg synes det er lige godt grov’ at have navne, der får én til at tænke på homoseksuelle eller det mandlige kønsorgan,” udtaler Bertel Haarder til RokokoPosten.

Møder modstand
Allerede inden lovforslaget behandles, møder det dog modstand både inden for og uden for Folketinget. På Christiansborg er Anders Samuelsen fra Liberal Alliance fortørnet over lovforslaget, som han kalder ”en syg mands værk”.

Han mener ikke, at staten skal blande sig i, hvad de danske byer hedder.

”Hvis folk har lyst til at flytte sammen i en by ved navn Pis mig i øret, vil Liberal Alliance kompromisløst kæmpe for deres ret til det,” fnyser Anders Samuelsen.

Også hos sprogprofessor Jørn Lund vækker forslaget harme.

”I en  tid, hvor engelske låneord fylder mere og mere, synes jeg det er trist, at vi ikke har plads til gode gamle danske ord, selv om de måske er knap så delikate,” siger Jørn Lund, der gerne så mere ”uartighed” i sproget, når bare det er på dansk.