Foto: kreativgarasch, Pixabay

Foto: kreativgarasch, Pixabay

Hvert år dør flere tusinde i danske fitnesscentre uden, at nogen får noget at vide. RokokoPosten har fået adgang til hidtil hemmeligholdte dokumenter fra Wikileaks, der fortæller om blodspor på vægte og menneskehjerter i containere.

Du tænker nok ikke over det, når du tjekker ind i dit nærmeste fitnesscenter til en times træning, men i virkeligheden kan du være i livsfare.

Årligt dør mange tusinde danskere i mødet med alt for tunge håndvægte og ukontrollerbare maskiner. Det viser en lækket rapport fra Wikileaks, der dokumenterer, hvordan danske fitnesskæder som SATS og Fitness World har blod på hænderne.

Fik hovedet hugget af
Dødsfaldene skyldes primært, at fitnesscentrene ikke fører nok kontrol og opsamling på hvem, der bruger maskinerne. På fitnessmaskiner fra fabrikanter som Fitness Life og Gymnotech står der ganske vist, at man skal være påpasselig, hvis man har hjerteproblemer eller dårlig motorik.

Det ignoreres dog af mange danskere, ligesom fitnesskæderne heller ikke gør yderligere opmærksom på dette.

Dokumentet fra Wikileaks nævner et grumt eksempel fra fitness dk i Vallensbæk, hvor en mand fik hugget hovedet af maskinen Total Delts Lateral fra Gymnotec, som ellers har til hensigt at give større overarme.

Hjerterne brister
Blandt dødsfaldene ses en høj frekvens af unge mænd mellem 18 og 30 år, der dyrker vægtløftning uden realistisk sans. Som en konsekvens brister deres brystparti ved de alt for tunge vægte.

I dokumentet citeres en anonym kilde for at sige:

”Jeg lavede selv bænkpres med ca. 70 kg indtil jeg pludselig hørte et dybt suk ved siden af mig, og før jeg vidste af det, var jeg indsmurt i blod. Min homies bryst var fandeme gået op.”

Mads Andersen, bestyrelsesmedlem i Dansk Muskelforbund er rystet over afsløringerne. ”Jeg har hele tiden ment, at der var noget underligt ved den metalagtige blodlugt, vægtene har nogle gange,” siger han og understreger, at han agter at politianmelde sit eget center, Fitness World, for uagtsomt manddrab.

Gemmer ligene af vejen
Indtil videre har ingen fået ofrene for den overdrevne fitness at se.

I stedet bliver ligene sendt til kremering, de ødelagte kropsdele smidt i containere og eventuelle vidner lokkes til tavshed ved at blive tilbudt fri fitness resten af livet. Ifølge de lækkede oplysninger har samtlige fitnesscentre i Danmark indgået en fælles aftale, der forpligter alle  til at følge samme retningslinjer ved dødsfald.

Professor i idrætssociologi fra SDU, Bjarne Poulsen, er ikke i tvivl om, hvorfor de danske fitnesskæder har grebet til så drastiske metoder. ”Fitnesscentrene har efterhånden fået monopol på det gode liv, det er sundt, cool og tjekket at gå hos dem, og derfor vil de ikke forbindes med noget negativt,” forklarer Bjarne Poulsen.

Ingen af de danske fitnesskæder har ønsket at udtale sig til denne artikel.