Foto: Jessica Freiesleben, Wikipedia

Foto: Jessica Freiesleben, Wikipedia

Bjarup Riis er slet ikke færdig med at skrige. Nu vil hun slæbe bandet Magtens Korridorer i retten på grund af en hestevise i sin baghave.

Onsdag morgen kl. 06.12 vælter en omtumlet Bjarup Riis ud af sin seng ved lyden af de tre guitarakkorder, der baner vejen for Hestevisen. Et berygtet nummer, som bandet Magtens Korridorer slog igennem med i 90’erne. Bjarup Riis er forvirret, men hurtigt på benene. Hun når hen og åbner vinduet lige i tide til at høre det velkendte omkvæd:

Anne-Grethe du er en luder
Anne-Grethe, en hesteluder
Anne-Grethe, du er en luder
Anne-Grethe, en hesteluder

Den karakteristiske forsanger Johan Olsen er kendt som manden med en røst så gennemtrængende, at den burde kunne lukke munden på selv Anne-Grethe Bjarup Riis. Så det besluttede han sig for at lade komme an på en prøve. Johan Olsen var så træt af Bjarup Riis’ skrigeri og nedsættende skældsord om de prostituerede, at han sammen med bandets øvrige medlemmer slog lejr i skuespillerens baghave på Østerbro i København og spillede Hestevisen om og om igen.

“Jeg er ikke nogen luder – det er LØGN!”
Kl. er 08.37 og “Open Air-koncerten” er stadig i fuld gang. De fire bandmedlemmer trodser både sne og minusgrader. De har for længst sunget og drukket sig varme.

Bjarup Riis er nu rykket ned i stuen, hvor hun i snart to timer har sendt kaskader af skrigerier og skældsord gennem den kolde morgenluft.

”Jeg er ikke nogen luder! Det er LØGN!” skriger en koksrød Bjarup Riis – men bandet spiller videre – fuldstændigt upåvirket af den skingre kvinde. Nysgerrige naboer er nu begyndt at slutte sig til.

Kristian Lind på 34 er en af dem. Han har været fan af Magtens Korridorer, siden de optrådte med Hestevisen i radioprogrammet Tæskeholdet. Han får hurtigt spredt nyheden om koncerten på både SMS og Twitter, for det her skal vennerne ikke gå glip af.

I løbet af tyve minutter er publikum vokset til en gruppe på omkring tyve mennesker, der klapper i takt til musikken og synger med, når de ikke på en pæn – men bestemt – måde, beder den skingre kvinde i vinduet om at dæmpe sig, så de kan høre musikken.

Politiet kom ikke
Kl. er nu 10.45 og Hestevisen drøner stadig derudaf. Bjarup Riis har for længst ringet til politiet, men de er ikke kommet.

”Det er, fordi hun overfusede dem i telefonen. Noget med ’inkompetente mænd med overskæg, der ikke magter deres job, fordi de har for travlt med at knalde ludere, ligesom politikerne’,” fortæller Kristian Lind.

Men selvom ordensmagten ikke dukker op, bliver Bjarup Riis ved. Nu slynger hun paragraffer ud af vinduet og truer med at slæbe bandet i retten for ’uberigtig adgang og krænkelse af privatlivets fredsomhed’, som hun fastholder, står beskrevet i persondataloven.

Men det gør der ikke.

Bjarup Riis og persondataloven
RokokoPosten har talt med juraprofessor Ole Rieber fra Aalborg Universitet.

”Der er tale om straffelovens paragraf 264 stk, 1, nr.2, der henviser til fremmed grund – altså ikke frit tilgængelige steder. Jeg forstår ikke, hvordan fru Bjarup Riis får viklet persondataloven ind her,” lyder det fra Rieber. Han vurderer desuden ikke, at Bjarup Riis har en sag og undrer sig samtidig over formuleringer som ‘uberigtig adgang’ og ‘fredsomhed’, som han aldrig har hørt om.

”Der kan højt rejses et erstatningskrav,” fastslår Rieber og bemærker desuden, at ytringsfriheden giver ret til at kritisere personer i en offentlig rolle, som Bjarup Riis i denne forbindelse har påtaget sig, ved at indgå i debatten om de prostituerede i samtlige medier.

Det suser for ørene
Kl. er 13.30

”Er I klar til den sidste hesteluder?” råber Johan Olsen ud til det veloplagte publikum.

Publikum svarer med pift, hujen og klapsalver. De tre velkendte guitarakkorder lyder for Gud ved hvilken gang.

Bjarup Riis står stadig i vinduet og holder øje. Men hun er pludselig blevet mærkeligt stille, hvilket forsangeren hurtigt lægger mærke til.

”Kom så AG, skrig nu af os, vi ved du kan!”

Bjarup Riis sender Johan Olsen et indebrændt blik og fremstammer grådkvalt:

”Det suser for mine ører – tinnitus. Jeg kan ikke høre, hvad jeg selv tænker eller siger.”

Måske det er for det bedste.