Foto: handikapinfo, Pixabay

Foto: handikapinfo, Pixabay

I århundreder har flagglade danskere været tvunget til at reklamere for kristendommen. Men nu skal Dannebrog på pension, og det bliver danskerne selv, der gennem en storstilet designkonkurrence får lov at bestemme, hvordan det nye flag skal se ud.

Der er jubelstemning hos Ateistisk Selskab. I snart ti år har foreningen kæmpet for et religionsneutralt samfund, og derfor er beslutningen om at sende Dannebrog på pension en stor sejr. Ikke bare for foreningen, men for demokratiet i det hele taget, mener foreningens formand, Stinus Lindgreen.

“Det er et stort skridt i retningen af et frit, demokratisk samfund, der ikke hviler på religiøse symboler. Så stort, at vi nu tror på, at det også snart vil lykkes at gennemføre et forbud mod, at offentligt ansatte præster bærer kors,” udtaler Lindgreen, der glæder sig rigtig meget til at følge med i den designkonkurrence, som regeringen vil udskrive for at sikre en demokratisk proces i udvælgelsen af det nye flag.

Designkonkurrence på DR og TV 2

For at sikre, at danskerne får størst mulig indflydelse fra start til slut, er konkurrencen blevet udviklet som en række tv-programmer, der hver fredag aften kl. 20 samsendes på DR og TV 2 fra 1. oktober og frem til jul.

“Danskerne er jo glade for at følge med i talentshows som X Factor og Talent. Og da der er tale om et vigtigt, demokratisk spørgsmål, er det helt oplagt at bruge de rammer, som danskerne er vant til at forbinde med deltagelse i demokratiske processer,” fortæller kulturminister Per Stig Møller, som også er formand for det udvalg, der har ansvaret for afviklingen af designkonkurrencen.

Alle kan deltage
Eneste krav for at deltage i designkonkurrencen er, at man har dansk indfødsret og overholder nogle få, men vigtige retningslinjer i udformningen af flagdesignet. For at sikre fair play i konkurrencen ønsker Per Stig Møller dog ikke at afsløre detaljer om vilkårene. Beroliget med, at ingen alligevel tror på, hvad RokokoPosten skriver, indvilger han dog i at fortælle, at den Dannebrogsrøde farve, pantone 186C, også skal indgå i det nye flag.

Allerede i næste uge vil regeringen lancere designkonkurrencen gennem alle landets større nyhedskanaler, og det flag, seerne på demokratisk vis via SMS-stemmer kårer som Danmarks nye nationalflag, vil afløse Dannebrog fra. 1. januar 2012.