Foto: bigbear, Pixabay

Foto: bigbear, Pixabay

Nyklippet hår, smart tøj og velopdragenhed er ikke længere nok. Et stigende antal forældre er villige til at gøre alt for, at deres børn er perfekte. Rokketænder er forældrenes nye mareridt.

“Ja tak”, “nej tak” og “må jeg bede om” er ikke nok for det stigende antal forældre, der stiller tårnhøje krav til deres børn. Det viser en ny rundspørge hos landets 10 førende tandklinikker. Hos klinikken Say Cheese i Ordrup har man specialiseret sig i implantater til børn. Børn skal være perfekte, og det gælder selvfølgelig også udseendet. Derfor går det bare ikke, når rokketænderne melder deres ankomst i 5-6 års alderen.

Et rædsomt syn
Ved første øjekast ligner Carl-Emil på seks en helt almindelig dreng, når han sidder hjemme i haven i Vedbæk og leger med familiens hund, Mozart. Men kigger man efter, er der noget, der forstyrrer den ellers så kønne drengs udseende.

”Ja, vi har jo hele tiden vidst, at det ville ske,” sukker Carl-Emils mor, Barbara Runchel. Hun hentyder til det gabende hul i Carl-Emils undermund, hvor den første tabte mælketand har efterladt et rædsomt syn.

”Det holder jo ikke, at man har en søn, der ligner en hjemløs på seks, så nu skal han altså have implantater, og han ved godt, at der ikke er nogen vej udenom,” fastslår mor Barbara og lægger armene over kors for ligesom at markere sin beslutning.

Spørger man Carl-Emil, vil han ikke have implantater, men på den anden side vil han jo gerne fortsætte med at få lov til at lege med sine kammerater og gå til fodbold tre gange om ugen – så nu har mor Barbara og Carl-Emil indgået et forlig, som hun kalder det.  Og selvom Carl-Emils øjne ikke fejler noget, har han også fået briller.

“Det giver ham et mere seriøst og modent look,” siger mor Barbara.

Kirsten Siggaard pre surgery
Mor Barbara er langt fra den eneste forælder, der sender sit barn på tandklinik for at få implantater. Hos familien Sandorff på Østerbro, er rokketænder også bandlyst. Derfor går turen i morgen til Strandvejens Tandklinik, hvor tvillingerne Fleur og Rosa skal have implantater i både over- og undermund. For som far Peter siger, så skal hans piger ikke mangle noget – og da slet ikke tænder.

”Hver gang de åbner munden, kommer jeg til at tænke på ham den tykke mand fra vejret, der talte bornholmsk (Henrik Voldborg, red.). Det kan jeg ikke holde ud – og det kan vi som respektabel familie heller ikke byde vores gæster,” siger far Peter. Hans amerikanske kone, Nicole, er helt enig.

”Alzar, det gar ik med den tænder. Jeg kammor till at tænke pow Kirsten Siggaard pre surgery. My piar skall ha en hel perfect look,” lyder det fra Nicole på dansk-engelsk.

Det er ikke min egen rokketand

Da tvillingerne Fleur og Rosa fik rokketænder, var de som de fleste børn glade og stolte. Rokketand-sangen kørte non stop på tvillingernes værelse. Derfor måtte Peter og Nicole ty til grove metoder for at fremskynde behandlingen hurtigst muligt.

”Især Rosa var umulig. Til sidst måtte vi binde en snor om hendes tænder mens hun sov. Så lavede vi den gamle finte, du ved, den med at binde tråden fast til dørhåndtaget og smække til – BANG!,” råber Peter og klapper hænderne sammen.

De unaturlige tab af rokketænderne gjorde selvfølgelig Fleur og Rosa kede af det. Men det fik familien Sandorff hurtigt klaret med gaver fra en yderst gavmild tandfe, der både kvitterede med nye cykler og en tur til Disney World i Florida.

”Når nu vi bruger 40.000 kroner på pigerne, for at de kan se godt ud, så synes jeg ærligt talt ikke, at der er grund til al det muggeri,” lyder det fra far Peter.