Foto: geralt, Pixabay

Foto: geralt, Pixabay

De gyldne år er slet ikke så gyldne, viser ny forskning. Tværtimod, alderdommen er overvejende præget af bitterhed, pinlige lidelser og død.

At nå en alder, hvor man mageligt kan læne sig tilbage og nyde sit otium, er grotesk overvurderet. Det viser en ny rapport fra Gerontologisk Institut på Rigshospitalet.

“Efter at have forsket i det her er jeg slet ikke så vild efter at blive gammel længere,” indrømmer forskningschef, John Hultberg.

Han har tidligere glædet sig til at kunne gå på efterløn og få mere tid til fredelige sysler som havearbejde, læsning og leg med eventuelle børnebørn. Men ifølge rapporten skal han snarere indstille sig på lange, bitre dage med ensomhed og erektil dysfunktion.

En gammel person, nemlig Ella Vesterlund på 87, erklærer sig enig i rapportens konklusion:

“Jeg troede, det var sådan noget med, at jeg skulle lytte til gamle jazzplader i solen og læse højt for mit barnebarn. I stedet bruger jeg hele dagen på at finde de rigtige bind til min inkontinens og fortryde, at jeg aldrig kom ud at rejse,” fortæller Ella og slutter med trist stemme:

“Og alle mine venner er døde.”

Alderdom øger risikoen for død
Netop døden har også en fremtrædende plads i rapporten. Det viser sig nemlig, at gamle mennesker i langt højere grad end resten af befolkningen har en tendens til at dø.

Når man kommer over de 80 år, øges risikoen for død markant, viser forskningen, og meget få gamle lever længere end 90 år. Det er naturligvis også med til at gøre alderdommen mindre attraktiv end tidligere, forklarer John Hultberg:

“Den her opdagelse vil da helt klart deprimere de gamle yderligere. Ikke bare skal de døje med sygdom og bitterhed – de dør formentlig også inden for kort tid.”

Hultberg ser dog enkelte lyspunkter i de gamles liv:

“Det er godt, at vi så har de sprudlende kommunale plejehjem, hvor de gamle kan komme hen. Der kan de få lidt liv og optimisme ind i deres sidste dage, så det ikke bare føles som en trøstesløs venten.”