En ny undersøgelse fra American Health Institute viser, at det populære måltid brunch kan øge risikoen for depression og psykisk ubalance. Flere brunch-spisere bekræfter tendensen.

Du må glemme alt om pandekagerne med sirup, den græske yoghurt og den sprøde bacon, hvis du vil være mentalt sund. Sådan lyder rådet fra den anerkendte  organisation, American Health Institute, der forsker i sammenhængen mellem kost og psykisk balance.

En netop offentliggjort undersøgelse påviser, at et for højt indtag af den kulinariske hybrid mellem morgenmad og frokost er skadeligt for psyken. Forskerne bag undersøgelsen er kommet frem til resultatet ved at følge en gruppe på 1000 mennesker af begge køn, som har spist brunch siden 2001. Hele 92% af denne gruppe føler sig i dag ramt af tungsind og suicidal adfærd.

En angstfyldt affære
Anne-Mette Clausen på 34 har mærket på egen krop, hvordan for meget brunch kan forringe livskvaliteten. Siden 2003 har hun og hendes veninder jævnligt mødtes til brunch enten på en café i København eller hjemme hos dem selv.

”I starten var det en super hyggelig måde at ses på, især fordi man kan sidde i flere timer over maden og sludre,” mindes Anne-Mette, der også husker, at hun brugte adskillige timer i sit køkken på at finde på nye lækkerier som asparges-valnøddefrittata og peanutglaserede cocktailpølser.

Men efter et par år begyndte det at gå ned ad bakke for hende. ”Efter en brunch var mit humør i bund. Jeg skulle bruge mange dage på at restituere mig og havde slet ikke lyst til at foretage mig noget,” udtaler Anne-Mette, der til sidst var tvunget til at søge professionel hjælp.

Også Kristine Torp kan tale med om, hvordan det, der skulle have været et afslappende søndagsmåltid i stedet blev en dag i helvede.  Efter at have brunchet på restauranten The Livingroom i Odense flere weekender i træk, fik Kirstine det så dårligt en søndag i marts, at hun måtte indlægges med akut angst på Odense Universitetshospital, hvor hun lå i fire uger.

Macdonald glad for undersøgelsen
Ernæringsekspert og coach Chris Macdonald har med bekymring fulgt danskernes stigende begejstring for brunch-konceptet, siden han kom til landet i 1999.

”I USA kunne jeg med egne øjne konstatere, hvordan overspisning i flere timer påvirker vores hormonbalance og gør én trist. Derfor kan jeg kun beklage, at brunch-buffeter er blevet fast inventar på næsten alle caféer i Danmark,” forklarer Chris Macdonald, der er glad for, at undersøgelsen giver videnskabelig dokumentation for de negative konsekvenser af at spise brunch.

Uskyldigt ser det ud, men røræg mistænkes for at kunne fremprovokere apati hos både mænd og kvinder.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvilke madvarer der er særligt farlige, men betoner dog det kendte videnskabelige faktum, at røræg øger følelsen af apati. Anne-Mette Clausen har i dag genfundet sin indre balance, men har lært at sige fra over for venindernes invitationer til brunch:

”Hvis de inviterer, kommer jeg gerne over til en kop morgenkaffe, men så går jeg igen efter en time. Andet kan jeg simpelthen ikke holde til.”