Foto: thisismyurl, Pixabay

Foto: thisismyurl, Pixabay

Er du en af dem, der somme tider grynter, når du griner? Så er der godt nyt til dig. For selvom det er en totalt kikset form for mangel på selvkontrol, er det ikke spor sundhedsfarligt.

Hvem kender ikke det at dele en god latter med nogle venner for så pludselig at få oplevelsen forstyrret af et gennemtrængende grynt? Måske er du endda selv en af dem, som generer dine venner med disse ucharmerende lyde?

Uanset om det er dig selv eller bare nogen, du kender, så ved du nok godt, at det er en uheldig måde at gøre opmærksom på sig selv. De færreste vil bebrejde dem, der håner og peger fingre.

Kun sociale konsekvenser
Men der er håb forude for gryntegrinerne. En nyligt offentliggjort undersøgelse fra Ghent University i Belgien viser nemlig, at gryntelydene ikke er sundhedsskadelige. Professor i bioantropologi, Joost Van Huylenbroeck, fortæller:

“Gryntegrinere har ikke øget risiko for hjertekarsygdomme eller kræft. De bliver heller ikke hyppigere ramt af migræne, gigt eller diabetes. Og faktisk har gryntegrinerne en lavere risiko for at blive ramt af Parkinsons sygdom, end normale mennesker har. De negative konsekvenser er udelukkende af social karakter.”

Ingen afstigmatisering
Jette Kristensen fra Hadsund er en af de mange danske gryntegrinere. For hende er det en stor lettelse, at hendes helbred ikke er i fare.

“Nu mangler vi bare, at folk holder op med at gøre nar af os,” siger hun, men det er for meget forlangt, mener Joost Van Huylenbroeck.

“Manglende sundhedsfare kan næppe bruges som argument mod social stempling,” fastslår han. “Selvfølgelig må man da gøre sig munter på bekostning af mennesker, der lyder som grise, når de griner.”