Foto: SNEHITPHOTO, Bigstock

Foto: SNEHITPHOTO, Bigstock

Rygterne om bøgens udsprungethed viser sig at være stærkt overdrevne. De danske medier beklager fejlen.

Tidligere på ugen var danske journalister ved at falde over hinanden for at komme først med den glade nyhed om, at bøgen nu er sprunget ud.

Under den æggende overskrift “Bøgen er sprunget ud flere steder” viste danske medier billeder fra de steder i Danmark, som tilsyneladende er klædt i lysegrønt. Nu viser det sig imidlertid, at bøgen hverken er sprunget ud i Kirke Såby, Haderslev eller Aarhus, men kun et enkelt sted i Vorgod i Midtjylland.

Lod sig rive med
”Jeg tror, det er fair at sige, vi blev revet med af den gode stemning,” siger Jørn Mikkelsen, chefredaktør på Jyllands-Posten, som beklager at have vildledt læserne til at tro, at foråret endelig er kommet.

Jørn Mikkelsen fortæller, at avisen sent søndag aften modtog et anonymt tip om, at bøgen havde tænkt sig at springe ud. Det blev hele redaktionen så opstemt over, at Jyllands-Posten valgte at lægge nyheden ud deres hjemmeside, og det medførte en læserstorm af rang.

”Vi kunne godt mærke, at vi havde fat i noget her og vurderede derfor, at vi lige kunne give den en ekstra skrue,” siger Jørn Mikkelsen.

Men det berettiger vel ikke at lyve over for læseren?

”Njaahohh, bøgen plejer jo at springe stærkt ud hvert år, så vi tænkte, at det bare var et spørgsmål om tid …,” siger chefredaktøren og kigger ned i jorden.

Påvirket af lille Holger
Jyllands-Posten er langtfra det eneste medie, som fortryder at have manipuleret med det danske nationalsymbol. B.T., Berlingske og Politiken bringer i dagens avis alle en berigtigelse, hvor de undskylder over for læserne.

Ekstra Bladet går ligefrem så vidt, så de lader dagens leder handle om den fejlciterede bøg.

”Nok er vi kendte for at gå lige til stregen – og nogle gange over, i den gode histories tjeneste – men det her var alligevel at gå for vidt,” lyder det fra chefredaktør Poul Madsen.

Medieforsker og studieleder på RUC, Mark Blach-Ørsten, mener, at mediernes overdrivelse er et udslag af trenden med positive historier.

”Medierne har spottet danskernes begejstring for den intensive dækning af 3-årige Holgers vildmarkstur i Nordjylland, og derfor er det forudsigeligt, men også dybt forkasteligt, at fingere med noget så glædeligt som en nyudsprungen bøg,” udtaler Mark Blach-Ørsten, der finder det dybt bekymrende, at medierne lader hånt om troværdigheden.

”Hvad bliver det næste – at man skriver, at anemonerne er skudt frem allerede?” spørger Blach-Ørsten retorisk.