Foto: Free-Photos, Pixabay

Foto: Free-Photos, Pixabay

Socialdemokraterne og SF vil hjælpe de mange danskere, der bor alene uden en fast partner. Det er en uværdig tilværelse, som ingen vælger frivilligt, mener Mette Frederiksen (S). Gennem oplysning og forbud vil hun og Pernille Vigsø Bagge (SF) gøre op med myten om det lykkelige singleliv.

Mere end en million danskere lever ikke i et fast parforhold. Det er et symptom på et usundt samfund, mener Socialdemokraternes Mette Frederiksen.

Hun har derfor, sammen med blandt andre Pernille Vigsø Bagge fra SF, taget initiativ til en oplysningskampagne, der skal informere danskerne om de skader, man får af at leve alene. Desuden skal det være ulovligt at udnytte singler økonomisk.

Aldrig et frit valg
“Først og fremmest skal vi selvfølgelig arbejde på en generel holdningsændring i befolkningen. Alt for mange mener, at folk selv må bestemme, om de vil bo alene. Men det er en myte, at det er noget, man vælger selv, og det er uværdigt at fastholde folk i den tro, at de sagtens kan have et godt liv uden en partner,” siger Mette Frederiksen.

Oplysningskampagner kan dog ikke stå alene, mener Pernille Vigsø Bagge. Der må lovændringer til, for samfundet i dag er indrettet, så det virker tillokkende at være single. Så tillokkende, at mennesker i faste parforhold ligefrem fristes ind i en livsbane som enlig:

“Det vrimler med små, billige værelser og lejligheder, som man sagtens kan betale med en enkelt indtægt, og det vrimler med datingsites, singlerejser og enkeballer. Singlerne lokkes med drømmen om at finde den eneste ene. Men langt de fleste ender med at blive afhængige af suset og det såkaldte fællesskab, de møder i miljøerne.”

Forbyd datingsider og etværelseslejligheder
Står det til Mette Frederiksen og Pernille Vigsø Bagge, skal det derfor være ulovligt at tjene penge på for eksempel datingsider og etværelseslejligheder. Begge dele er kynisk spekulation i andre menneskers ulykke – med store, menneskelige omkostninger til følge.

Johan Vium Rosgaard, der er 29 år og fra Roskilde, er uenig. Han bor på sjette år alene i en etværelseslejlighed og er betalende medlem af datingsiden, Scor.dk.

“Jeg har valgt Scor, fordi jeg ikke gider faste forhold,” siger Johan. “Der er for mange skønne damer i dette land til, at jeg vil binde mig til en enkelt, og Scor er jo fyldt med villige tøser,” gnægger han.

Men dén køber Pernille Vigsø Bagge ikke. “Selvfølgelig tror en mand som Johan, at han har truffet et frit valg, men en skønne dag vågner han op og indser, hvor tomt og fattigt, hans liv er, og så vil han fortryde bittert. Alt imens har hans eneste ene måske fundet en anden,” siger hun.

De enlige kan ikke gøre for det
Vigsø Bagge understreger dog, at mennesker som Johan Vium Rosgaard ikke selv kan gøre for, at de tror, det er godt at være single. De er blevet forledt til at tænke sådan af samfundet, der i mange år har signaleret, at singlelivet er uproblematisk – ja ligefrem attraktivt.

Pernille Vigsø Bagge og Mette Frederiksen vil da heller ikke forbyde selve det at være single. Begge medgiver, at alle risikerer at skulle være alene i en periode, men at samfundet må tage ansvar for, at denne periode bliver så kort som muligt. Derfor er det nødvendigt at forbyde de incitamentstrukturer, der fastholder mennesker i singletilværelsen. Vigsø Bagge forklarer:

“Det er vigtigt, at vi ikke belaster singlerne yderligere ved at kriminalisere dem. Tværtimod skal de hjælpes til at forstå, at de ender med at få sår på sjælen, hvis de falder for myten om det lykkelige singleliv.”