Ill.: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Ill.: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Søværnets Operative Kommando (SOK) må se sig slået af somaliske pirater i Adenbugten. Piraterne har nemlig omlagt deres krigsstrategi og smidt alle beviser over bord.

De seneste måneder har det danske krigsskib Esbern Snare haft succes på patruljerne ud for Somalias kyst. Hele 16 pirater blev fanget i februar. Men det er slut nu. Piraternes nye strategi er væsentligt mindre konservativ. De traditionelle piratrekvisitter som skulderpapegøjer, sabler og hatte er sløjfet til fordel for total camouflage.

1500 druknede araer og flere flasker rom
SOK har ikke set en eneste pirat i Adenbugten siden februar. Ikke et eneste piratflag har været i sigte i længere tid. Piraternes pludselige forsvinden har tvunget SOK til at tage nye metoder i brug. Et hold dykkere blev sendt ned, og dette skulle vise sig at afsløre piraternes omlægning af krigsstrategi.

”Da de to første dykkere kom op med døde araer og adskillige flasker rom, vidste jeg godt, at vores maritime styrke var blevet snigløbet,” fortæller orlogskaptajn Kenneth V. Sehested, der er dybt chokeret.

FN’s særlige sørøverrådgiver Jack Lang er overrasket over piraternes nytænkning og vurderer, at der må gemme sig flere beviser på bunden af bugten i form af både øjenklapper, guldtænder og træben.

Økonomisk gevinst
Det er imidlertid ikke blevet til fund af hverken sabler, træben, pjaltede bukser eller andre piratrekvisitter. Til gengæld gjorde Esbern Snares mandskab et andet fund af afgørende betydning tirsdag morgen.

”Under vores seneste offshore dykkeroperation lokaliserede vi en skattekiste omkring 115 sømil nord for Bosaso,” fortæller indsatsleder H.P. Nielsen.

Udover et skattekort med en trækprocent på nul erfarede mandskabet, at kisten var fyldt med guld.  SOK har nu indberettet fundet og fået indholdet vurderet af ekspert i tungmetaller Mogens Keller.

”Siden finanskrisen er guldets værdi steget til det dobbelte,” fortæller Mogens Keller.

Han vurderer, at guldet er 24 karat og anslår den samlede værdi til 5,2 millioner danske kroner.

Økonomisk kompensation til dansk antipiratgruppe
Hos AntiPiratGruppen herhjemme har man længe været plaget af ubehagelige forvekslinger med de mere hårdkogte pirater i Somalia. Formand for AntiPiratGruppen Peter Enevoldsen fortæller:

”Vores formål er jo at bekæmpe fildeling, men bare fordi vi hedder noget med ’pirat’, bliver vi tit ringet op af pårørende, der vil høre om vi har nyt om deres kære – og det tærer jo på en, at man ikke kan hjælpe,” fortæller han.

SOK har nu doneret de 5,2 millioner kroner til AntiPiratGruppen som økonomisk kompensation for den svie og smerte, som gruppen har været udsat for. Og det varmer hos formanden, der stadig overvejer, hvorvidt gruppen skal dele donationen med de mange kunstnere, der hver dag snydes af ivrige fildelere på nettet.