Foto: serrano1004, Pixabay

Foto: serrano1004, Pixabay

Ny undersøgelse viser, at voksne, der taler babysprog med hinanden, har bedre chancer for at lykkes med deres parforhold.

Hvis du mener, at dirty talk eller rosenblade strøet ud over sengen er opskriften på et forhold med gnist og evig kærlighed, så kan du godt tro om igen.

Det anerkendte amerikanske tidsskrift Relationships in the 21st century afslører i en ny forskningsbaseret artikel, at nøglen til et vellykket parforhold er babysprog. Og man kan altså ikke nøjes med at kalde hinanden for baby.

Artiklen citerer en række forskere, der alle redegør for, at rutinemæssig brug af babysprog stimulerer hypothalamus. Det er det område i hjernen, som kontrollerer seksuel ophidselse og følelser og dermed gør os endnu mere tiltrukket af vores partner.

Ud at køre i mors dyt
Tidligere har babysprog blandt kærestepar været betragtet som ækelt og vanærende for begge parter.

Særligt singler har haft det svært med venner, der pludseligt titulerede hinanden ”snuskebasse” og ”gullegris”, men ifølge artiklen kan det altså betale sig i længden at ignorere hævede øjenbryn og opgivende suk fra omgivelserne.

Sexolog og forsker i posttraditionelle forhold ved Roskilde Universitetscenter, Kaspar Svidt, medgiver, at babysprog kan puste liv i et hensygnende forhold: ”Mine feltstudier viser med al tydelighed, at mænd, der siger til kæresten, at ‘mig vil køre i mors dyt’, har 85 % større chance for få noget på den såkaldt dumme end mænd, der taler som en normal voksen mand.”

En vej gennem krisen
Artiklen i Relationships in the 21st century fremhæver, at når man omtaler sig selv i tredje person og hæver stemmen til anden oktav, mindsker man risikoen for snerren og verbale stikpiller i et parforhold.

Det kan Kamilla og Carsten Ringgaard fra Hornsyld bekræfte. De har talt babysprog de sidste 8 år og er overbeviste om, at det har hjulpet dem gennem kriser i deres parforhold.

”Vi bruger det både i dagligdagen og til lejligheder, hvor vi gerne vil gøre noget ekstra for den anden. Fx elsker jeg, når Kamilla kalder mig sin lille mussemand og spørger, om jeg har lavet bummelum,” fortæller Carsten, der i mange år har døjet med mavekatar.

Parret giver ikke meget for voksensprog, som de oplever skaber afstand og ligegyldighed imellem dem.

”Jeg omtaler altid Carsten som pappi og kalder konsekvent spaghetti for basketti og mave for mavsi. Det er bare mere hyggeligt og intimt på den måde,” fortæller Kamilla begejstret.