Foto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Foto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Rød blok har udarbejdet en liste på omkring 135 ord, der skal have tilføjelser eller helt nye betydninger i Nudansk Ordbog.

Har du en villy kæreste?

Nej, ordet “villy” er ikke stavet forkert, og det betyder ikke det, du tror. Hvis S og SF danner regering efter valget, vil ordet officielt blive opført i Nudansk Ordbog med betydningen “hyggelig og vittig”.

Ministerium for god skik, ligestilling og italesættelse
Velfærdsordfører for SF, Astrid Krag er ung af alder. Alligevel er hun tiltænkt det nye ministerium for god skik, ligestilling og italesættelse, hvis S og SF danner regering efter valget.

Krag vil ikke bekræfte, hvor mange ord der er tale om. Hun understreger blot, at listen er mindst lige så lang, som rød bloks forslag til forbud, der forbedrer samfundet.

For eksempel bliver ordet “hjemmehjælp” til “venlig hushjælp uden lange fingre, der gerne vil blive fem minutter ekstra for at sludre med den ældre”.

“Vi kan jo se, at mange danskere er utilfredse, selv om vi har en offentlig sektor, der gør et fortrinligt stykke arbejde. Vi mener dog, at det er regeringens ansvar. Folk har ret til få italesat deres velfærd,” lyder det fra Krag.

Da RokokoPosten spørger til ordet “villy”, slår hun en lettere hysterisk latter op.

“Det er ikke et typisk eksempel. Ikke desto mindre er den nye betydning af ordet en national sandhed, for alle danskere kan jo lide Villy”.

Newspeak i værste Orwellske ånd
Venstres udviklingsminister Søren Pind ler ikke. Hans første reaktion var at kalde initiativet for ‘Newspeak i værste Orwellske ånd”.

Men politisk kommentator Peter Mogensen ser udspillet fra S og SF som endnu en pind til VK-regeringens ligkiste.

“Søren Pinds udtalelse er endnu et eksempel på ledelsesmæssigt vakuum og metaltræthed i regeringen. Den beskæftiger sig hele tiden med andre dagsordener end dem, der optager borgerne. Nu har regeringen så igen ladet oppositionen løbe med en oplagt sag,” udtaler Mogensen.

Italesættelser luner hos DF
Mogensens udtalelse har skabt rådvildhed i regeringen, og selv Søren Pind er begyndt at trække i land i forhold til sin første udmelding.

Men V og K vil ændre både færre og andre ord end deres naboer mod venstre, forsikrer han:

“Tager man ordet “fadbamse”, er det klart, at det kun bliver brugt til at gøre nar af statsministeren. Det kan ingen have interesse i, og det bør derfor fremgå af ordbogen, at den, der bruger ordet, selv er latterlig,” lyder det fra Pind.

Regeringen er også under pres fra Dansk Folkeparti, der gerne vil stemme for S og SF’s nye definition af ordet “hjemmehjælp”.

Desuden ser DF gerne en holdningsændring til ordet “klaphat” og foreslår følgende: nationalt klenodie og elskeligt symbol på danskhed.

Eksempler på ord, som S og SF vil give ny betydning ifølge RokokoPostens kilder:

  • Forbud: progressivt tiltag, som forbedrer befolkningens livskvalitet
  • Køge: udgår
  • Kontanthjælp: meningsfuld beskæftigelse i fri luft. Evt. mod mindre vederlag
  • Kvinde: tilføjes alternativ betydning: medlem af bestyrelse i større firma
  • Prostitueret: findes fremover under E og ændres til “eksprostitueret”.
  • Skattelettelse: usikkert farvand, der underminerer velfærdssamfundet
  • DR: Ubesmittet nationalt radio/tv-foretagende