Foto: Quique, Pixabay

Foto: Quique, Pixabay

Opsigtsvækkende ph.d.-afhandling slår nu fast, at astrologi er fup og fidus. Dansk Astrologiforbund tager konsekvensen og nedlægger sig selv.

Det var en ulykkelig kærlighedsaffære, der fik astronom Allan Rasmussen til at overveje, om astrologien virkelig gav pålidelige svar.

“Min kæreste gennem fire år havde lige smidt mig ud, fordi hun var blevet forelsket i en anden. Samme uge så jeg i Feminas horoskop, at mit stjernetegn ville opleve lykke og udvikling i parforholdet,” fortæller den unge astronom, der er født i vædderens tegn.

“Det ansporede mig til at tænke over, om astrologi virkelig bare var fup og fidus. Og det har mit ph.d.-projekt nu bekræftet, at det er.”

Tungtvejende bevisførelse
I forskerens empiri finder man bl.a. et udklip fra Ude & Hjemme, hvori skyttens horoskop oplyser, at “din søster vil ringe i løbet af denne uge for at ordne et familieanliggende”.

“Men 52 procent af de skytter, der medvirker i min undersøgelse, har slet ingen søster,” udtaler Allan indigneret. “De fleste andre havde ikke modtaget et opkald fra deres søster i den uge. Og kun for to ud af de mere end 150 skytter, der besvarede spørgeskemaet, havde samtalen drejet sig om at ordne familieanliggender. ”

Et andet eksempel stammer fra ungdomsbladet Chili, hvor vandmændene spås en økonomisk gevinst. Her undersøgte Allan en tilfældigt udvalgt population af borgere i Mozambique.

“Jeg udspurgte et bredt udsnit af mennesker født i vandmandens tegn, men stort set ingen kunne bekræfte, at de havde oplevet økonomisk fremgang, hverken i den specifikke uge eller på andre tidspunkter.”

Dansk Astrologiforbund bøjer sig
Astrolog og formand for Dansk Astrologiforbund (DA), Jonna Riisgaard, har gennemlæst Allan Rasmussens afhandling og medgiver, at kritikken er hård, men berettiget.

“Afhandlingen tegner et klart billede af astrologi som et tvivlsomt foretagende,” indrømmer hun.

Får kritikken konsekvens for DA’s virke i fremtiden?

“Ja, der kommer helt sikkert fyringer i kølvandet på forskningsprojektet,” spår Jonna og fortsætter: “Næste skridt bliver at få nedlagt Astrologiforbundet, og jeg har allerede indkaldt til den ekstraordinære generalforsamling.”

Burde I ikke have været forberedt på, at dette kunne ske?

“Jo, det kan du godt sige. Alt i planeterne pegede på, at den afhandling ville afsløre astrologi som myte og overtro. Allan er vædder og har skorpionen i ascendanten, og med Mars’ placering i forhold til Saturn og Jupiter for tiden kan man næppe kalde det tilfældigt. For mit eget vedkommende har Pluto bevæget sig ind i en uheldig trigon i zodiakkens 4. hus, så jeg burde jo have set det komme.”