Foto: TF2, Pixabay

Foto: TF2, Pixabay

Jordens klima ændrer sig drastisk. Eksperter vurderer, at en permanent jernalder er på vej. Detailhandlen bekræfter en stigende interesse for jernbaserede våben.

Der er bekymring at spore hos geofysiker Vanessa Raymonds fra Rutgers University i New Jersey. Sammen med et internationalt og tværfagligt forskerteam har hun nemlig konstateret alarmerende ændringer i jordens atmosfære.

Der er tale om et usædvanligt højt indhold af ædelgassen krypton, og det kan få katastrofale konsekvenser, advarer Raymonds.

“Kryptonindholdet i jordens atmosfære har ikke været højere siden århundrederne omkring Kristi fødsel, hvor jernalderen for alvor bredte sig,” forklarer hun og peger på CO2-udledning som den væsentligste årsag til problemerne.

Sidst, der var jernalder, blev verden reddet af en meteorregn, der passerede tæt på jorden. Men så heldige kan vi ikke regne med at være denne gang. Der er stor sandsynlighed for, at den kommende jernalder bliver permanent.

Ringbrynjer atter på mode
Vanessa Raymonds’ kollega fra projektet, den australske antropolog Bruce Morrison, fortæller, at man allerede nu kan konstatere en stigning i anvendelsen af jern flere steder i verden. Desuden vælger flere og flere vestlige turister at besøge primitive samfund som Manustammen, der bygger idoler af jern for at tilbede sine guder.

Herhjemme kan Per og Regine Nielsen bekræfte den stigende interesse for jern. Ægteparret ejer “Orken og Elveren”, der producerer udstyr til livesrollespillere, og de har de seneste par år oplevet en betydelig fremgang i efterspørgslen på slagsværd, ringbrynjer og pladerustninger.

Også Sagnlandet Lejre og Vingsted Historiske Værksted melder om klart stigende interesse. Begge steder er man dog bekymrede over udsigten til at miste indtægtsgrundlaget, når der pludselig er jernalder overalt.

Men alt tyder på, at det er den vej, det går. Vanessa Raymonds kan ikke sige, hvornår jernalderen for alvor vil ramme os, men spår, at der kun går ganske få årtier, før vi alle render rundt i rustninger og afholder skjaldelaug. Med mindre vi øjeblikkelig reducerer mængden af CO2.