Foto: Macro.vector, Bigstock

Ill.: Macro.vector, Bigstock

Kronprins Frederik skaber skandale i nyt interview ved at erklære, at han hader at klippe snore over. Han undsiges af andre europæiske kongelige.

Skandalerne klæber i øjeblikket til de royale. Tilsyneladende var bunden nået med afsløringerne af den svenske kong Carl Gustafs udsvævende privatliv fyldt med narko og strippere. Men nu truer en ny og værre sag monarkiet i Skandinavien.

I et  interview, der offentliggøres i B.T. i dag , indrømmer Kronprinsen nemlig, at han afskyr at klippe snore over ved indvielser og åbninger. Kronprinsens udtalelser falder særdeles uheldigt set i lyset af, at Kronprinsen er indsat som formel regent fra den 10. til den 11. juni, mens Dronningen og Prins Henrik befinder sig i USA.

Bliver deprimeret
I interviewet med B.T.s reporter Kathrine Kath fortæller Kronprinsen om sit dybfølte had til sin royale pligt, snoreklipning. Det vil sige det ritual, hvor man som kongelig med højre hånd professionelt klipper en som regel rød snor over, mens man smiler stort.

”Jeg har det ekstremt svært med det øjeblik, hvor saksen rammer snoren, og fotograferne knipser løs. Altså, jeg er trods alt gammel frømand og har skrevet speciale om geopolitisk demokratispredning i øvre Baltikum, og så laver jeg det her?” spørger Kronprinsen med et dybt suk i interviewet.

I morgen, fredag d. 10. juni, skal han åbne Tall Ships Race i Fredericia, og det huer ikke hans kongelige højhed, da han frygter eftervirkningerne:

”Jeg plejer altid at blive godt og grundigt deprimeret efter sådan en åbning. Så ligger jeg apatisk hen i flere dage, så Mary må ordne alt med børnene. Det er virkelig skod.”

Kan miste befolkningens opbakning
Det er første gang en europæisk kongelig kommer med en sådan indrømmelse, og det kommer ikke til at gå upåagtet hen, mener historiker og ekspert i europæiske kongehuse, Lars Hovbakke Sørensen.

”Selve snoroverklipningen er en essentiel del af det kongelige hverv og nyder stor opbakning i befolkningen, der altid vifter med flag og kommer med tilråb til Kronprins Frederik, når han gør det.”

Eksperten vurderer ligefrem, at interviewet kan skade opbakningen til monarkiet mere end Carl Gustafs utroskab og potentielle kriminelle forbindelser .

”En del mænd har nok sympati for Carl Gustafs trang til nøgne damer, men der er ingen undskyldning for ikke at kunne lide at udøve sin officielle pligt, ” lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.

Heller ikke fra de andre europæiske kongehuses tronarvinger møder Kronprins Frederik nogen forståelse. Ifølge RokokoPostens oplysninger udsender Kronprins Haakon Magnus af Norge, Kronprins Felipe af Spanien og den engelske kronprins William en fælles pressemeddelelse, hvor de på flere sprog erklærer, at de ”elsker alle ceremonier, der involverer snoreklipning.”