Foto: wal_172619, Pixabay

Foto: wal_172619, Pixabay


Makedonske romaer har gennem årtier stjålet strømper fra danskernes vaskemaskiner. RokokoPosten kan nu afsløre, at de gør det for at holde deres forfædres sjæle i live.

Lidt uden for Makedoniens hovedstad ligger Europas største romaghetto, Shuto Orizari. Her ligger et gigantisk bjerg af makkerløse strømper, som romaerne har stjålet fra danskerne siden vaskemaskinens indtog i halvtredserne.

Strømpebjerget ligger godt gemt af vejen i et nærmest ufremkommeligt terræn. På den måde har romaerne holdt deres hemmelighed skjult i mere end et halvt århundrede.

Til forfædrenes ære
Milena Retzepova har i næsten tyve år deltaget i det systematiske tyveri fra danskernes vaskemaskiner. Hun forklarer, at strømpebjerget huser hendes forfædres sjæle. Og romaerne må hele tiden skaffe nye strømper til bjerget for at holde sjælene i live.

“Sjælene fra vore forfædre kan som bekendt kun leve i store mængder tyvegods. Det er derfor, alle romaer stjæler,” fortæller den midaldrende kvinde.

Drop fordommene!
At de makedonske romaer aldrig stjæler begge strømper i et par, er der en helt naturlig forklaring på. Ens strømper vækker nemlig forfædrenes vrede.

Men hvorfor lige strømper? Det spørgsmål fornærmer tydeligvis Milena Retzpova. Hun kalder det et typisk eksempel på de såkaldt civiliserede europæeres fordomsfulde syn på romaerne.

“Vi fortæller, at vi stjæler strømper til vore forfædres strømpebjerg, og straks tror I, at det er det eneste, vi kan finde ud af at tage fra jer,” fnyser hun forarget.


Har de makedonske romaer også stjålet enlige strømper fra din vaskemaskine?