Foto: FrankVR, Bigstock

Foto: FrankVR, Bigstock

Køretøjernes hurtige og uforudsigelige ryk gør dem perfekt egnede til nærkamp, siger Forsvaret. En stor anerkendelse, mener Dansk Handicapforbund, der skal hjælpe med at træne de danske soldater i brugen af de nye scootere.

Glem alt om droner, F-16-fly og varmesøgende missiler. Fremover vil det danske militær manøvrere rundt i såkaldte trikes: trehjulede scootere, der i dag primært bruges af gangbesværede ældre og handicappede.

Vognenes pludselige fart og overraskende bevægelser har nemlig imponeret Forsvaret så meget, at de planlægger at købe 1000 af slagsen. General Hugo Mortensen fortæller, hvordan han fik idéen til det usædvanlige indkøb:

“Jeg var med familien i storcenteret, og idet jeg træder ud af en butik, stryger en trike forbi mig i høj fart. Ti centimeter den forkerte vej, og jeg ville have mistet en fod,” siger Mortensen og tilføjer med et skælmsk smil:

“Havde vi været i Afghanistan, kunne det have været foden på en Taleban-kriger!”

500 soldater på trikes
Dagen efter præsenterede generalen sit forslag om trikes i militæret for begejstrede kolleger.

“Vi regner med at træne soldaterne i de nye kampredskaber hen over sommeren. Endnu er vi usikre på, hvordan de fungerer i sand og bjergrige områder, men vi er meget forhåbningsfulde, ” forsikrer Hugo Mortensen, der har fået ansvaret for en brigade på 500 trike-bårne mænd og kvinder.

Forsvaret har kontaktet Dansk Handicapforbund for at bede om hjælp til træningen, og det er forbundet glade for.

“Det er en stor anerkendelse for alle gangbesværede, at deres evner til at styre et i forvejen farligt køretøj kan bruges i en kampzone,” mener formand Liselotte Ingvarsson, der allerede har modtaget flere henvendelser fra medlemmer, der gerne vil træne soldaterne.

“De fortæller mig, at de ved alt om at jage og fælde alle typer civile: unge, gamle, fodgængere, cyklister – selv fjendens kæledyr vil de kunne ordne med et snuptag,” fortæller Ingvarsson.

Indtil videre har kun SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kommenteret indkøbet, og han er særdeles positiv:

“Selvom vi mener, at Forsvaret skal skære i budgettet, er det positivt at se en mere tolerant og kreativ linje hos så rigid en institution,” mener han.