“Jeg droppede cigaretter, alkohol, hvidt brød, rødt kød og sukker, men over for luft er jeg viljeløs,” lyder det fra ung luftafhængig aalborgenser. Ifølge ny forskning er han ikke alene.

Hver morgen, når Morten Mogensen står op, tager han et sug luft. Og et mere. Og et mere. Inden morgenmaden er han oppe på flere hundrede sug, og her tæller vi slet ikke de mange natlige vejrtrækninger med. Kort sagt, Morten har et problem, og han ved det godt.

“Hver dag siger jeg til mig selv: ‘Morten, du kan godt leve uden luft, du kan godt!’ Og så prøver jeg at holde mig fra det, men der går ikke mere end to-tre minutter, så får jeg det så dårligt, at jeg bliver nødt til at tage et hiv mere,” sukker den 28-årige aalborgenser.

I løbet af det sidste år har Morten ellers lagt mange andre farlige og afhængighedsskabende substanser på hylden: Smøgerne er væk, alkohol drikker han næsten aldrig, han rører ikke hvidt brød eller andre tomme kulhydrater, og siden foråret har han levet på en streng vegansk diæt.

“Det er flere måneder siden, jeg har rørt sukker, der ikke kommer fra frugt,” siger han stolt, men kigger så ned.

“Men så sent som for et sekund siden tog jeg noget luft.”

Viljestyrken giver op
Mortens problem ligner mange andre afhængiges: Trangen til stoffet er så stærk, at viljestyrken må give op. Selv med hjælp fra venner og familie har det ikke været muligt for ham at kvitte luften.

Men nu er der måske hjælp på vej. En forskergruppe fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet har netop lagt sidste hånd på en omfattende rapport, der viser, at mange flere end hidtil antaget er afhængige af luft.

“Vi var slet ikke klar over problemets omfang, før vi gik i gang,” fortæller professor i antropologi og misbrugsstudier, Vibeke Thylstrup. Hun har været leder for den gruppe, der har studeret flere hundrede luftafhængige.

Går alene med misbruget
“Du kan ikke umiddelbart se på en person, om vedkommende er luftafhængig; det kan være hvem som helst. Din nabo, din arbejdsgiver, kassedamen; der er ingen særlige kendetegn af hverken økonomisk eller social art,” siger Thylstrup og mener, at der derfor er brug for mere forskning på området samt et center, hvor luftafhængige kan få hjælp.

“De går jo med deres misbrug helt alene, og i modsætning til fx sex- og kærlighedsafhængige har de ingen eksperter, de kan henvende sig til.”

Morten Mogensen har imidlertid ikke tid til at vente på hjælp i Danmark. Derfor tager han til Los Angeles næste uge for at lade sig indskrive på Exhale Center for Air Addiction, verdens hidtil eneste klinik for luftafhængige.

“Exhale har gjort utrolige ting for en hel masse kendte: Elizabeth Taylor og Amy Winehouse var fuldstændig hooked på luft, men i dag er de helt clean og har slet ikke brug for stoffet længere!”

Med et håbefuldt smil slutter han:

“Jeg håber, det bliver mig en dag.”