Kokain og hash er ofte fyldt med E-numre og anden gift, der i store mængder muligvis øger risikoen for kræft og allergi hos rotter. Derfor vil SF helt forbyde kunstige tilsætningsstoffer i al slags narkotika.

Det er de færreste, der tænker over det, men kokain og hash er formentlig ikke så naturligt, som det lyder. Ofte har producenterne tilsat farlig kemi i form af alskens E-numre forklædt som “aromastoffer”, “smagsforstærkere” og “bindemiddel”.

Flere undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem disse stoffer og en mulig let øget risiko for visse typer kræft og allergier. Først og fremmest hos rotter og mus, men forskere afviser ikke, at effekten kan være den samme hos mennesker.

Derfor bliver en af SF’s første mærkesager efter valgsejren at forbyde kunstige tilsætningsstoffer i alle slags narkotika.

“Vi kan ikke have et samfund, hvor man som forælder ikke ved, hvad man putter i sin egen og sine børns mund. Eller næse. I SF går vi ind for naturlige og økologiske nydelsesmidler, der ikke ødelægger hormonbalancen eller giver dig kræft og astma,” siger partiets sundhedsordfører, Jonas Dahl.

Misbrugere er positive
I flere misbrugsmiljøer er man glade for udmeldingen og hilser et forbud velkommen.

“Jeg støtter helhjertet op omkring lovforslaget, for det kan uden tvivl være med til at mindske den bekymring, som jeg og andre hashentusiaster føler i forbindelse med vores rekreative forbrug på nuværende tidspunkt,” mener Preben “Spand” Riis, der har røget hash hver dag i 30 år på trods af sundhedsrisikoen fra tilsætningsstoffer, parfume og parabener.

På Riis’ hylder står udelukkende Svane-mærkede og økologiske produkter, men allergifremkaldende stoffer i stofferne kan han ikke gardere sig mod. Kokainmisbruger Mike Fredelund står i samme situation.

“Det burde være sådan, at man kunne vælge: Økologisk coke eller discount,” mener Fredelund, der siden 2003 har sniffet traditionelt produceret kokain, hvor der ofte bliver brugt sprøjtemidler.

“Jeg har altid sat pris på kvalitet og betaler gerne lidt ekstra, hvis jeg ved, at det er naturligt forarbejdede råvarer uden kemiske gifte.”

SF forventer at komme med et lovforslag i løbet af oktober måned, men opfordrer i mellemtiden alle stofmisbrugere til at handle hos mindre lokale erhvervsdrivende og så vidt muligt gøre sig bekendt med produktionsforholdene.