Næsten hver ottende dansker undlod at stemme ved torsdagens valg. En ekspert er bekymret for, at ikke-vælgerne kan blive sat uden for indflydelse.

Sidste torsdag stemte 87,7 procent af den danske vælgerbefolkning på den kandidat eller det parti, som, de mener, bedst vil repræsentere deres synspunkter i Folketinget. Det efterlader imidlertid mere end 12 procent af danskerne, som ikke ønskede at deltage i valget.

Professor i elektoral etnografi ved KU, Jørn Gammelklint, advarer nu mod, at denne gruppe ikke får deres synspunkter hørt i Folketinget.

“Som jeg ser det, så er det utrolig ekskluderende, at vi som samfund vælger ikke at høre på dem, der ikke mener noget. Ønsker vi virkelig et samfund, hvor man bliver holdt uden for den demokratiske proces, bare fordi man ikke gider deltage i den?”

Ingen folketingsmedlemmer med sofavælgerbaggrund
Et andet problem, som Jørn Gammelklint peger på, er, at ingen af de 179 folketingsmedlemmer selv undlod at stemme. Tværtimod blev flere af kandidaterne på valgdagen vist ivrigt stemmende på tv. Den slags entusiastiske stemmeafgivere kan ifølge professoren umuligt forstå eller repræsentere den typiske sofavælgers ikke-interesser.

Jørn Gammelklint mener derfor, at det er nødvendigt med initiativer, som sikrer, at også de, der ikke vil høres, bliver hørt.

“En form for kvoteordning kunne være en mulighed, selvom det selvfølgelig kan blive et problem at få sofavælgerne til at møde op på Christiansborg fire år i træk. Alternativt kunne de valgte politikere bruge 12 procent af en folketingssamling på ikke at mene noget som helst og på den måde repræsentere dem, der ikke stemmer,” foreslår professoren.