I går fik regeringspartierne forhandlet et nyt sundhedsudspil på plads. Rygning skal væk fra gadebilledet. Løsningen er mobile fixerum for svage og nikotinhungrende rygere.

Hvis du hører til det rygende mindretal, kender du sikkert følelsen af skam, når du sniger dig ind i en baggård og tager et af dagens mange fix. Du tænder lighteren. Ilden får fat i tobakken, du inhalerer, og nikotinen fylder dine lunger. Det er dejligt. Men du kan ikke nyde din smøg i fulde drag. Er der nogen, der har set dig, og hvis de har, hvad tænker de så ikke om dig?

Heldigvis har den nye regering løsningen på alle dine rygerproblemer, og den er ganske enkel: Et totalt forbud mod rygning i det offentlige rum. Fra december ruller nye mobile fixerum forklædt som kaffebarer derfor ud i landet. Nu kan du slappe af – dit stof kan snart indtages under ordnede forhold med sundhedsfagligt opsyn.

Fixerum udklædt som mobile kaffebarer
Sophie Hæstorp Andersen er sundhedsordfører og ikke-ryger for Socialdemokraterne – og hun er en glad kvinde. Det er nemlig hendes forslag om mobile fixerum for rygere, der nu bliver gennemført.

”Snart kan alle ikke-rygere være i fred på gaden, og rygerne kan diskret smutte ind i et af de rullende fixerum uden at være nervøse for, om folk kigger skævt. Alle vi andre tror jo bare, at de er kaffetrængende. Det er en ren win-win-situation,” fortæller Sophie Hæstorp Andersen om forbuddet.

Kaffeproducenten Kvik Kaffe, der har sloganet “nyd den rygende varm”, har sponsoreret de første 90 varevogne, der er indrettet som fixerum. Indenfor står sundhedsfagligt personale parat til at hjælpe stofmisbrugerne, hvis de for eksempel har glemt lighter, rullemaskine eller lignende.

SF vil forbyde rygning i privaten
Hos SF er man glade for de nye mobile fixerum. Dog mener man, at et totalt forbud mod rygning burde blive vedtaget. Sundhedsordfører og ikke-ryger for SF, Jonas Dahl, forklarer:

”De her stofmisbrugere får jo stadig mulighed for at suge nikotin ned i lungerne. Det, mener jeg, sender et signal om, at man er herre over sit eget liv – og det kan jeg på ingen måde støtte op om!”

Dahl ser helst en total frihedsberøvelse, hvor rygning i privaten også forbydes.

”Selvom jeg bor på 12. sal i en etageejendom, kan jeg stadig lugte, når Lillian nede i stuen ryger, og det synes jeg ærligt talt ikke, at jeg har fortjent,” siger han.

Hans forslag om et totalt røgfrit Danmark fik dog ikke nok stemmer til at blive gennemført i denne omgang.

”Men det er kun et spørgsmål om tid,” mener Jonas Dahl, hvis plan er at give kommunerne ressourcer til at ansætte folk, der skal ud i de private hjem for at sikre, at forbuddet bliver fulgt.

”Jeg mener, at dagbøder pr. illegalt røget cigaret er en markant bedre løsning.”

Hvordan Jonas Dahl i praksis vil tjekke, hvor mange illegale cigaretter der bliver røget, vil han dog ikke komme ind på.

På Socialdemokraternes hjemmeside kan du se køreplanen for de mobile fixerum og finde ud af, hvor og hvornår der er et mobilt fixerum i netop dit område.