“En hund er vel mere end blot et menneske?” Sådan lyder det fra rådets formand, terrieren Benni, der går ind for en komplet afskaffelse af aktiv dødshjælp til menneskets bedste ven.

Da Bennis mor, Bella, var 15 år gammel, ville hun ikke ud at gå tur mere. Hun lå blot i et hjørne af køkkenet, næsten helt blind og med store smerter i hofter og knæ. Til sidst besluttede Bellas ejere, Mogens og Birthe Pedersen, at benytte sig af aktiv dødshjælp fra den lokale dyrlæge. Han gav Bella en sprøjte, og kort efter sov hun stille ind.

“Det var en skandale,” fortæller den irske terrier Benni. Han er formand for Hundeetisk Råd og har længe harceleret mod aktiv dødshjælp for hunde. Ifølge Benni burde hans mor have fået en naturlig død frem for at blive slået ihjel, “nu hvor hun ikke længere gjorde nytte”.

Benni mener nemlig, at aktiv dødshjælp for hunde, som er blevet praktiseret stort set altid, har sendt dyrene og deres ejere ud på en glidebane.

En hund mere end et menneske
“Når en hund bliver syg, spørger den sig selv: ‘Ligger jeg nogen til last?’ På grund af muligheden for dødshjælp føler hunden sig presset til at dø, selvom den måske kunne have fået mange gode år endnu. Jeg ved godt, at blandt andet Belgien og Holland tillader aktiv dødshjælp for mennesker, men en hund er vel mere end blot et menneske?”

I resten af Hundeetisk Råd er man stort set enig med Benni og henviser til, at en dyrlæge afgiver et løfte om at redde hundeliv frem for at ende dem. Aktiv dødshjælp bringer dermed lægen i store etiske vanskeligheder, når vedkommende pludselig skal bryde dette løfte.

“Ethvert hundeliv er helligt og ukrænkeligt, og vi skal ikke stille os til doms over, hvilke hunde der fortjener at leve, og hvilke der fortjener at dø,” mener labradoren Kvik, der i fem år har behandlet sager om aktiv og passiv dødshjælp blandt større hunde.

Uhelbredelig sygdom
Kun kongepudlen Rocquefort, der hovedsageligt beskæftiger sig med spørgsmål om gensplejsning og dyresex, mener, at man godt kan fortsætte med at tilbyde hunde aktiv dødshjælp, da ethvert dyr har ret til at bestemme over sit eget liv og sin egen død.

“Men der skal selvfølgelig være tale om uhelbredelig sygdom og et udtalt ønske om at dø, der ikke skyldes ledsagende depression,” påpeger Rocquefort.

Der er foreløbig ikke udsigt til, at Den Danske Dyrlægeforening ændrer sin praksis, som den i øvrigt betegner som “aflivning”. Foreningen opfordrer dog ejere til at give deres hund et ekstra godt måltid dagen inden, den skal aflives, “for at give den en dejlig afslutning på livet”.