Når man spiller Nik & Jays hits baglæns på islandsk, kan man høre passager fra skandinaviske sagaer og heltekvad, mener en historiker. Popduoen erkender, at de har misbrugt den oldnordiske kulturarv i kommercielt øjemed.

Nik & Jays tekster er tyvstjålet fra islandske sagaer. Det kan historiker og norrøn hiphopologist Bjarne Paludan Nielsen fra Københavns Universitet afsløre efter lang tids granskning af originale sagaer ved Árni Magnússon-instituttet i Reykjavik.

“Jeg opdagede, at hvis man afspiller Nik & Jays tekster baglæns, så hører man tydeligt, at de er kraftigt inspireret af de skandinaviske sagaer, der blev nedfældet på Island i højmiddelalderen,” forklarer han og giver et eksempel:

“Hvis vi tager linjen ‘Du er for lækker, lækker, lækker’, så bliver den på islandsk til ‘þú ert ágætur líka’. Spiller man det baglæns, bliver det til ‘Arkil pløjede sin dejlige jord’. Umiddelbart giver det jo slet ingen mening bortset fra, at det er helt tydeligt, at drengene har ladet sig inspirere af fordums tids kærlighed til den livgivende muld under vores fødder og har oversat det til noget, som optager nutidens unge. Det er faktisk flot set,” mener historikeren.

Plagierede fra Rud og Aksels saga
Men Bjarne Paludan Nielsen dokumenterer også, at duoen ikke nøjedes med at lade sig inspirere. De har ved flere lejligheder kopieret hele sætninger direkte fra oldnordiske sagaer.

“Et af de mest åbenlyse eksempler er linien ‘Lev mens du gør det, elsk mens du tør det’ fra hittet ‘En dag tilbage’. Oversat til islandsk bliver det nemlig til ‘Live á meðan þú gerir það, elska meðan þú þurr það’. Og spillet bagfra er det faktisk taget ordret fra sagaen om Rud og Aksel, der kæmpede mod det onde i dem selv og overgav sig til kærligheden. I øvrigt det første dokumenterede homoseksuelle par i nordisk historie,” forklarer Bjarne Paludan Nielsen.

Desuden pointerer forskeren, at rappernes fascination af “ice” (diamanter, red.) er en klar reference til Island, og at bling-bling bagfra på islandsk bliver til “gnib”, hvilket betyder “højt fjeld”. I alt har Bjarne Paludan Nielsen fundet 43 referencer til de gamle sagaer i Nik & Jays tekster.

Nik: Nice flow i sagatiden
Konfronteret med fakta går Nik & Jay til bekendelse.

“Vi vidste, vi var destined til noget stort i livet. Så da vi opdagede, hvor fucking nice deres flow var dengang i sagatiden, så tænkte vi ‘Hey, hvis vi skal blive de største, så må vi låne fra de første, baby!’ For vi har kun én solnedgang, og vejen dertil er belagt med pure Cristal (champagne, red.). Vi vil bare være damn unikke for vores fans,” fortæller Nik, mens Jay nikker billigende og meget street.

RokokoPosten har også talt med en af rapduoens producere, Jules, som afslører, at drengenes næste plade bliver en akustisk opsamlingsplade sunget på islandsk.