Mænd i dametøj, alkohol og opfordringer til kannibalisme er alle kristne ritualer, som teenagere ikke bør udsættes for. Derfor har social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal beskytte de unges tarv.

Konfirmation er en kristen skik, hvor børn fra 14-års-alderen går til undervisning hos en præst gennem det meste af et år, hvorefter de bliver pånødet at træde ind i de voksnes rækker. Men det vil Karen Hækkerup nu ændre.

Kirken lærer de unge at lyve
”Som samfund skal vi beskytte vores børn, og vi har en forpligtelse til at behandle dem som børn, indtil de er 18 år. Men som det er nu, er der ikke nogen, der beskytter de unges tarv, og vi har en lovgivning, der ikke tager højde for det,” forklarer social- og integrationsministeren.

Det er især de kristne ritualer forbundet med konfirmationen, der bekymrer Karen Hækkerup.

”At sende børn ind til en mand i dametøj i et rum med lummer belysning er én ting. Men at børnene ligefrem lærer, at det er o.k. at lyve, synes jeg, er dybt forkasteligt. De spiser jo hverken Jesu legeme eller drikker hans blod. De lærer blot, at det er helt i orden at fyre en hvid løgn af – samtidig bliver de opfordret til kannibalisme og druk,” lyder det fra ministeren.

Demoraliserende signaler
Formanden for Børnerådet, Lene Astrup, har længe været urolig over ceremonierne ved konfirmationen og er derfor glad for social- og integrationsministerens initiativ.

”Du har en lang række med børn, der knæler foran en fremmed mand og stikker tungerne ud. Det, synes jeg, er et dybt perverst og demoraliserende signal at sende. Se, hvad der sker i den katolske kirke,” lyder det fra formanden, der mener, at Den danske Folkekirke prisgiver de unge.

”Jens” slap væk i tide
RokokoPosten har talt med “Jens”. For 8 år siden var han selv en af de unge, der sad i kirken en forårsdag i maj og skulle konfirmeres.

Få timer efter ceremonien gik det op for ”Jens”, at det, han havde gjort, var forkert. Han aflyste den efterfølgende fest, Blå Mandag, og valgte at flygte til Tyskland, hvor hans forældre med hjælp fra præsten fandt ham en måned senere. I dag er han gået under jorden og bor på en hemmelig adresse.

”De blev ved med at presse mig, da jeg fortalte, at jeg var i tvivl om, hvorvidt konfirmation var det rigtige for mig. De lokkede: ’Vil du ikke have opmærksomhed, gaver og masser af penge?’” fortæller ”Jens”. Selvom konfirmation strengt taget er frivillig, mener han, at det er blevet langt sværere for de unge at sige nej til den kristne ceremoni på grund af pres fra både forældre og folkekirke.

“Jeg tror, det er umuligt i dag. Du har forældrene, der lokker med materielle goder i form af fest og dyre gaver. Og så har du præsterne, der er desperate efter nyt, ungt blod, fordi flere melder sig ud af folkekirken,” forklarer “Jens”.

I dag har han åbnet et rekreationshjem, hvor han hjælper de unge, der er flygtet fra konfirmationen, præsterne og de perverse ritualer, med at få en ny identitet.