Unge, lækre fotomodeller bliver hyret af regeringen for at agere hånehold over for teenagere, der står uden for skolerne og ryger i frikvartererne. Pilotprojekt tyder på stor succes.

Uden for Langkær Gymnasium i Århus står en gruppe piger på 17-18 år. Det er spisefrikvarter, men pigerne spiser ikke. De står derimod og pulser smøger, mens de fniser og snakker om weekendens fester.

En bil kommer kørende mod dem. Fire unge adonisser, nogle år ældre end pigerne, stiger ud. De går hen mod pigerne, der ranker sig. Der er flirt i luften. Men så siger en af de unge, mandlige fotomodeller:

“Føj, hvor er de klamme – de står jo og ryger. Kom, vi går igen – sådan nogle udskud er der jo ingen seje fyre, som vil kendes ved!”

Han vender sig og begynder at gå væk, mens pigerne står og kigger målløse efter ham. Men så vender han rundt, og de andre slutter sig til ham.

Ingen gider score sådan nogle tabere
En af de andre fyre går hen mod pigerne. Kigger op og ned ad dem. Så ser han hen på de andre unge mænd og siger:

“Det er ellers en skam. De er nogle dejlige tøser at se på. Man kunne ligefrem få lyst til at score dem, hvis det ikke var fordi, de stod og pulsede på de møgbeskidte smøger. Så ved man jo godt, at de er dumme og uduelige. Grimme indeni. Ellers havde de jo ikke røget, vel?”

De andre fyre ryster sigende på hovederne og griner hånligt.

“Se, hvordan de står og kigger,” siger en anden af dem. “De ærgrer sig nok rigtigt, for de havde jo fået os med i byen, hvis ikke det var fordi, de var sådan nogle tabere.”

Pigerne bliver urolige og forsøger at gå væk, men de unge mænd stiller sig omkring dem. Stadig med hånlige smil om læben.

“De når jo ikke at fylde 20, så hoster de brunligt slim op af lungerne og stinker som værtshuse ud af munden. Ja, I stinker faktisk allerede som værtshuse. Ved I selv, hvor klamme og afskyelige I er?”

De unge mænd trækker sig væk. Spytter hånligt foran pigerne. Så går de væk. Men lige før de sætter sig ind i bilen, går en af dem hen med en lap papir. Der står et telefonnummer på.

“Ring, hvis I holder op med at ryge,” siger han, før de kører væk.

Lovende pilotprojekt
De unge mænd arbejder for en kampagne, der skal få teenagere til at holde op med at ryge. Et pilotprojekt i Region Midtjylland gav særdeles gode resultater, og derfor søsættes kampagnen nu på alle landets folkeskoler og gymnasier.

“Alle lærere får mulighed for at kontakte os med oplysninger om, hvor deres elever går hen for at ryge i pauserne – og om det er piger eller drenge, der står de forskellige steder. Så sammensætter vi et passende hånehold bestående af attraktive medlemmer af det modsatte køn – og sender dem af sted for at skamme dem ud,” forklarer Trine Østergaard, der er projektleder for kampagnen.

Flere af lærerne fortæller, at deres elever har ændret sig radikalt efter håneholdenes indsats. Men der skal mere til, hvis kampagnen for alvor skal virke, siger Maria Vinderup, der går i 2.g på Langkær Gymnasium, og fortæller, hvorfor hun begyndte at ryge igen:

“Altså, jeg fik det vildt dårligt med mig selv og tænkte, at sådan en klam so ville jeg sgu da ikke være. Så jeg stoppede. Og så ringede jeg til ham der, som gav os sit nummer. Men det var bare en eller anden på et rygestopkontor, der svarede, og hun kunne ikke lige skaffe mig en date.”