Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Det er en stor sejr for journalistisk integritet og troværdighed, når journalister lover deres kilder beskyttelse på et usandt grundlag. Sådan siger Danmarks førende ekspert i mediejura, Oluf Jørgensen.

Universalekspert i medier, jura og næsten alt andet ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, blander sig nu i diskussionen om Ekstra Bladets brud på kildebeskyttelsen over for Troels Lund Poulsens spindoktor, Peter Arnfeldt.

Oluf Jørgensen mener nemlig, at kildebeskyttelsen er blevet fortolket alt for bredt. I virkeligheden skal journalisters løfte om anonymitet kun gælde for sympatiske mennesker, mens journalisterne frit kan lyve over for kilder om beskyttelse, hvis de finder dem usympatiske og i øvrigt kan finde på en god begrundelse til lejligheden.

“Kildebeskyttelsen skal beskytte de svage mod de stærke. Det er jo ikke meningen, at den skal bruges til at skærme magthavere. Så hvis kilderne siger noget, som journalisten ikke kan lide, skal man selvfølgelig angive dem, lige meget hvad man ellers tidligere har stillet dem i udsigt. Vi er trods alt den fjerde statsmagt,” forklarer Oluf Jørgensen, før RokokoPostens udsendte følger op med et spørgsmål.

Men Helle Thorning-Schmidt er jo statsminister med et enormt embedsapparat i ryggen nu, mens Troels Lund Poulsen bare er menigt folketingsmedlem og hans spindoktor arbejdsløs. Så det er vel dem, der er de svage parter lige nu?

“Jo, men hvis man havde en tidsmaskine, ville det altså være omvendt,”  forklarer Oluf Jørgensen og tilføjer, at han desuden finder Lund Poulsen og hans spindoktor næsten lige så usympatiske som Kenneth Plummer.

Kildebeskyttelse usvækket over for gode mennesker
Oluf Jørgensen mener dog, at kildebeskyttelsen stadig er fuldstændig dækkende, og at ingen sympatiske mennesker nogensinde skal være bange for, at journalister skal lyve dem lige op i ansigtet, når de lover, at de vil beskytte deres identitet i fremtiden.

“Det er vigtigt at forstå, at kildebeskyttelsen stadig er helt og fuldstændig usvækket. Hvis bare det kun er folk, som virker nogenlunde sympatiske, ikke er Kenneth Plummer, er magthavere i en eller anden forstand eller har været det inden for de sidste årtier og ikke siger ting, som er alt for kontroversielle, så kan man selvfølgelig være sådan nogenlunde sikker på, at i hvert fald en del journalister ikke vil bryde kildebeskyttelsen. Eller i hvert fald, hvis det er skudår og den første tirsdag i måneden,” forklarer Oluf Jørgensen, mens han diskret forsøger at skjule to krydsede fingre bag ryggen.