Efter fadæsen med den knap så fattige kontanthjælpsmodtager Carina har SF’s Özlem Cekic endelig fundet en forarmet og psykisk syg ældre mand. “Han vandrer hvileløst rundt på Esplanaden og påstår, at han ejer containerskibe og er Danmarks rigeste mand,” fortæller Cekic.

En morgen var SF’s socialordfører Özlem Cekic ude at gå tur i Københavns Indre By. Hun ledte efter en fattig, men havde ikke haft heldet med sig endnu. Pludselig ser hun en tynd og hærget ældre herre med et jaget blik i øjnene og det grå hår stående ud til alle sider. Han ser en kende fortvivlet ud, og da Özlem hilser på ham, får hun kun en vrissen til svar.

“Denne mand var psykisk syg, formentlig hjemløs, stærkt underernæret og burde have siddet i en komfortabel lænestol omgivet af plejepersonale. I stedet var han helt overladt til sig selv og sine vrangforestillinger,” fortæller Cekic og giver som yderligere bevis på mandens sindstilstand, at han kaldte sig Mærsk – “tydeligvis et opfundet vrøvlenavn” – og påstod at eje tusindvis af containerskibe.

Aftale på Amalienborg
Cekic forsøgte at spørge til mandens familie og bolig, men han nægtede at tale med hende og sagde, at han havde en aftale på Amalienborg Slot.

“Selv under så pressede omstændigheder formåede han at bevare en vis værdighed: Han kaldte mig De og sagde, at dronningen ikke tolererede, at man kom for sent. Når så forarmede mennesker ikke vil tage imod hjælp, kan Joachim B. Olsen ikke komme og sige, at fattige i Danmark bare nasser og kræver ind,” siger Cekic, der nåede at tage ovenstående billede af den forpjuskede herre.

Kun 1425K til rådighed
Hun satte derfor sin pressesekretær i gang med at finde manden, der imidlertid fik færten af hendes søgen og forsøgte at overbevise Cekic om, at han ikke var den, hun ledte efter.

“Jeg fik et tykt anonymt brev med et kontoudtog, hvor der blandt andet stod, at indehaveren havde 1425K til rådighed om måneden, når alle regninger var betalt. 1.425 kr! Og jeg kunne se, at han havde meget dyre udgifter til massøser, skiudstyr og en form for abonnement på Beluga-kaviar – det kan jo slet ikke hænge sammen for ham!”

Özlem Cekic opfordrer nu manden til at stå frem i offentligheden, “så der for alvor kan komme fokus på landets trængende.”