Udtryk som ”den fødte socialist/liberalist” skal nu tages helt bogstaveligt. En ny scanningsteknik på Skejby Sygehus kan nemlig give vordende forældre klar besked om fosterets politiske ståsted og tilhørende misdannelser. Antallet af aborter er eksploderet.

Køns- og nakkefoldsscanning er “old news” på fødeafdelingen på Skejby Sygehus ved Aarhus. Her har man som de første i landet udviklet en ny scanningsteknik: Fra fjortende uge kan vordende forældre nu både få fosteret kønsbestemt og finde ud af, hvorvidt de venter en rød eller blå baby. Det har fået antallet af aborter til at stige med 32 % i løbet af de sidste tre måneder.

RokokoPosten var med, da Peter og Helle Lavetz fra Risskov var til scanning for at se, om de også skulle være en del af statistikken.

En gyser
Det er første gang, Peter og Helle Lavetz skal være forældre, så der er meget at forberede sig på – og mange krav, der skal opfyldes. Derfor har parret valgt at benytte sig af den nye scanningsteknik. Fra en tidligere scanning ved de, at fosteret ikke har nogle fysiske misdannelser. Men som mange andre par vil de også gerne sikre sig, at deres ufødte barn ikke har politiske misdannelser.

”Jeg ønsker mig brændende en lille pige – for både Peter og jeg har hver to brødre, og begge mine brødre har også drenge,” fortæller Helle, da hun ligger på briksen, mens jordemoderen kører scannerhovedet rundt på hendes mave. Helle og Peter holder begge vejret, da billedet af fosteret viser sig på skærmen. En politisk gyser venter.

”Vi vil vide alt,” lyder det spændt, men bestemt fra Peter.

”I skal have en pige,” fortæller jordemoderen og smiler.

”Ja… Men er det en…?” Peter kan næsten ikke få ordet ud af munden og kigger nervøst på sin kæreste.

”Det bliver efter alt at dømme en lille rød pige,” afslører jordemoderen.

Der lyder et synkront lettelsessuk fra Peter og Helle. Alt er i orden. Solen skinner, fuglene kvidrer, og de føler sig som de heldigste mennesker i verden.

En afviger
Det er dog langt fra alle, der er lige så heldige som Peter og Helle. RokokoPosten har mødt ”Stine” og ”Niels”, et neokonservativt par fra Nivå, der valgte at afbryde graviditeten efter et skuffende rødt resultat.

”Det var ærgerligt. Alt lovede ellers godt, lige indtil vi tog til Jylland og fik foretaget scanningen,” fortæller Niels hjemme i stuen.

”JA, KOM IGEN!” råber Stine ude fra køkkenet. Hun er overbevist om, at Niels er skyld i det, der skete for tre uger siden.

”Begge hans forældre var medlemmer af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.), og selvom vi afskyr socialismen, ligger det åbenbart i hans syge gener,” forklarer Stine.

Kønnet er for så vidt ikke afgørende for hverken Stine eller Niels, og fosterskader som en manglende arm ville sådan set også være o.k. De vil bare ikke have ”en betændt afviger fra venstrefløjen”, som de udtrykker det.

”Ej, men kan du forestille dig det? Tillykke, I har fået en socialist, værsgo at høre på tågesnak om solidaritet de næste 18 år,” siger Niels og fnyser, inden Stine afbryder.

“Vi har lige brudt al kontakt med et vennepar, der handlede dybt uansvarligt i forbindelse med deres graviditet. Bare fordi man venter et barn, skal man jo ikke sætte sine principper over styr. Om vi så skal droppe alle vores venner, så er det sådan, det må være,” fortæller Stine om venneparret, der valgte at gennemføre en rød tvillingegraviditet.