Flere og flere jobkonsulenter råder ledige til at søge via flaskepost. ”Det vigtige er at skille sig ud,” lyder rådet. Beskæftigelsesministeren bakker op.

Drik kaffe med interessante mennesker, opsøg gamle studiekammerater, eller send din jobansøgning på lyserødt papir. Rådene er mange fra diverse konsulenter på landets jobcentre, når det handler om at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Men en ting er sikker – det vigtigste er at være kreativ og skille sig ud.  En ny trend har derfor set dagens lys: Jobsøgning via flaskepost.

En rundringning til landets jobcentre viser, at man de fleste steder i lang tid har anbefalet ledige at sende uopfordrede ansøgninger via flaskepost.

Føler sig ført bag lyset
37-årige Mads Henriksen er en af de ledige, som har prøvet den nye metode. Han er uddannet controller, men efter et barselsvikariat hos en større dansk it-virksomhed på et halvt år har han nu gået ledig i et års tid.

”Da jeg stod der på Vejlefjordbroen, var jeg fuld af håb om bedre tider. Da min colaflaske ramte vandet, følte jeg mig sikker på, at min ansøgning ville finde vej til en virksomhed, som kunne bruge netop mine evner,” siger en lettere slukøret Mads Henriksen. Han føler sig i dag ført bag lyset af sit lokale østjyske jobcenter.

”Jeg fik at vide, at alternativ jobsøgning var vejen frem. Men det har ingen synlig effekt. I stedet har jeg brugt hundredvis af kroner på at købe sodavandsflasker til formålet,” siger Mads Henriksen, der fik at vide, at plasticflasker holdt bedst i havet.

Tænk ud af boksen
Jobkonsulent Roger Adamsen fra det private landsdækkende jobcenter Instant Job mener ikke, at der er noget galt med jobsøgningsmetoden.

”Som enten nyuddannet eller fyret kan det være svært at blive lagt mærke til i en krisetid, hvor arbejdsgiverne kan vælge og vrage mellem mulige nye ansatte. Derfor råder vi de jobsøgende til at tænke ud af boksen,” siger Roger Adamsen og understreger, at det vigtigste for alle ledige er at bevare håbet om en dag at få et job.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser at forhindre jobcentrene i at fortsætte med at give det alternative råd, men opfordrer i stedet til uddannelse i korrekt flaskepostkast.

”Det handler om at gøre op med de stive regler. Arbejdsløse skal ikke bare have lov til at være alene, men have en chance for at få nye kompetencer, fx hvordan man bedst kaster en flaskepost i vandet,” siger Mette Frederiksen. Beskæftigelsesministeren oplyser desuden, at man i det nye år vil investere massivt i metoder, hvorpå man kan sende uopfordrede ansøgninger.

“Det er vigtigt, at vi går i dybden med at undersøge effekten af flasker i forskellige farver, hvorvidt det er bedst at kaste ved høj- eller lavvande, samt hvilken rolle vindretningen har for muligheden for at få job,” siger ministeren til RokokoPosten.