Ny forskning dokumenterer, at fortællingen om “den lykkelige revisor”, der smilende afstemmer regnskaber, ikke holder. I virkeligheden er revisionsbranchen præget af ekstrem kedsomhed og alt for mange tal.

En rapport fra Syddansk Universitet dokumenterer, at glansbilledet af revisionsbranchen som glamourøs og spændingsmættet ikke holder. I stedet er langt hovedparten af landets revisorer frustrerede mennesker, der kæmper sig gennem uendelige kolonner af tal.

Rapporten viser, at mere end halvdelen af alle revisorer døjer med symptomer på ekstrem kedsomhed. Forskerne fra SDU har interviewet hundreder af revisorer, der samstemmende beretter om en barsk og nådesløs branche. En anonym revisor er i rapporten blandt andet citeret for følgende:

“En dag spurgte en kunde mig om, hvordan jeg ville reagere, hvis mine børn blev revisorer. Det gav stof til eftertanke, for det ville virkelig gøre mig ked af det. At tænke på, at de skulle gennemgå de samme ting som jeg selv, typisk årsregnskaber for mellemstore håndværksfirmaer, var uhyggeligt,” siger revisoren, der i dag med støtte fra familie og venner har lagt revisionsbranchen bag sig til fordel for en uddannelse som domptør.

Social arv spiller stor rolle
En anden revisor forklarer, hvordan negativ social arv spiller en stor rolle for mange af de, der vælger at sælge deres venstre hjernehalvdel på daglig basis.

“Min mor var arkivar, og min far rigsstatistiker, så jeg havde simpelthen ikke redskaberne til at finde et job, der ikke var præget af tal og bogholderi. Det kan godt være, at nogle siger, at revision er noget, som folk selv vælger, men det er helt forkert. På mange måder er revision i virkeligheden et råb om hjælp.”

Forskerne fremhæver, at selvom næsten alle i revisionsbranchen ønsker at stoppe, er flertallet afhængige af de hurtige penge. Derfor er det næsten umuligt for revisorerne at forlade branchen, selvom de godt ved, at jobbet bogstavelig talt kan kede dem ihjel.