Foto: Mogens Engelund, Wikimedia Commons

Foto: Mogens Engelund, Wikimedia Commons

I et radikalt kursskifte har S-SF-RV-regeringen opfyldt et løfte afgivet i valgkampen.

Sent fredag eftermiddag vedtog Folketinget lovgivning om et nyt regelsæt for montering af vandlåse i nyopførte parcelhuse. Vedtagelsen af det undseelige og tekniske lovforslag ville dog næppe have kastet nyheder af sig, hvis ikke regeringen dermed opfyldte et af de løfter, som man gav forud for valget.

Løftet blev nemlig oprindeligt afgivet ved et borgermøde i Tønder, hvor den socialdemokratiske kandidat Preben Hørning lovede en forsamling af lokale VVS-montører at kigge på lovgivning for vandlåse i nybyggeri, hvis en socialdemokratisk ledet regering blev valgt.

Kommentatorer er chokerede
At regeringen dermed har gennemført et løfte fra valgkampen har sendt chokbølger gennem det politiske miljø.

Politisk kommentator på TV 2, Kaare R. Skou, forklarer:

“Siden regeringen overtog blå bloks politik lige efter valget, har alt tydet på, at de for alt i verden ville strække sig til det yderste for at undgå at holde valgløfterne. Så selvom det kan virke som perifer og ligegyldig lovgivning, skal man absolut ikke undervurdere signalværdien, ” siger Kaare R. Skou.

Kan være vedtaget ved et uheld
Andre iagttagere af det politiske spil er dog ikke overbeviste om, at kursændringen er et bevidst træk fra regeringens side.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, forklarer:

“Det er langtfra sikkert, at lovforslaget blev fremsat med vilje. Flere kilder, som jeg har talt med, siger, at lovforslaget blev sneget ind i en stak papirer på Thor Möger Pedersens kontor, mens Thor selv var til konfirmationsforberedelse,” siger Hans Engell.

Hans Engell forklarer, at han ikke kan udpege nogen specifik gerningsmand.

“Der er flere muligheder. Det kan være Preben Hørning selv, som ikke troede, at nogen ville opdage vedtagelsen af et så perifert forslag. Men der kan også være tale om et borgerligt forsøg på at gøre regeringen til grin.”

Pludselig troværdighed utroværdig
At de borgerlige skulle have noget med regeringens pludselige ordholdenhed at gøre, afviser Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, bastant og lancerer et frontalangreb på regeringens integritet.

“Selv deres troværdighed er utroværdig. Jeg mener, hvis man end ikke kan regne med, at man ikke kan regne med Helles regering, hvor er vi så henne?” raser hun.