Foto: Steen Brogaard, Ft.dk


Nu skal det være slut med at trække vejret gratis. I hvert fald, hvis det står til Liberal Alliances Joachim B. Olsen. For danskerne skal lære, at det koster penge at leve. Regeringen er bekymrede for, at det vil gøre livet endnu sværere for landets mange luftafhængige.

Der skal ingenting til, før danskerne synes, de er fattige. Det konkluderer Joachim B. Olsen efter længere tids hed debat om fattigdom i Danmark.

“Det er fordi, Staten alt for længe har holdt befolkningen fast i en håbløs illusion om, at vi bare kan få og få og få uden at gøre noget til gengæld. Det er en farlig attitude, og der er brug for at gøre noget, så danskerne aldrig glemmer, at de koster samfundet en masse penge,” udtaler Joachim B. Olsen.

For ham er den mest oplagte løsning at lægge afgift på luft.

“Så bliver man mindet om det, hver eneste gang man trækker vejret – og det er nødvendigt, for vi kan ikke blive ved at holde samfundet kørende, hvis ikke danskerne forstår, at de er en stor økonomisk belastning.”

Katastrofe for de luftafhængige
Forslaget vinder bred opbakning hos oppositionen, men blandt regeringspartierne mener man, at det vil være en katastrofe for de mange mennesker, der kæmper med luftafhængighed.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, er dybt uenig med Joachim B. Olsen i, at luftafgift er en god idé.

“Generelt synes vi, det er en god idé med opdragende afgifter, men lige netop luftafgift synes jeg, at man skal passe på med. Det er bevist, at mange danskere er decideret afhængige af luft, og de skal hjælpes i stedet for at få et signal om, at de er en belastning.”

Men Joachim B. Olsen mener ikke, at de luftafhængige kommer til at lide under afgiften.

“Luftafgiften skal beregnes ud fra, hvor meget luft et menneske gennemsnitligt bruger og opkræves over skatten,” forklarer den liberale politiker, der ikke mener, at sådan en ekstrabeskatning er i strid med Liberal Alliances politik.

“Vi udliciterer opkrævningen, hvilket sætter gang i det private erhvervsliv. Og så er der jo tale om en brugerbetaling til Staten for noget, som slet ikke burde have været gratis i første omgang.”