En medieforsker fra Københavns Universitet retter skarp kritik mod journalister, der sammenligner DR’s X Factor med TV 2’s fundamentalt anderledes sangkonkurrence, Voice.

Det er lige så absurd at sammenligne Voice og X Factor, bare fordi begge dele er sangkonkurrencer, som det er at sammenligne appelsiner med springgymnastik, bare fordi begge dele er sunde. Det fastslår Lars Enevold, der er lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling i København.

Han har i en kronik i den forgangne uge rejst en skarp kritik mod de journalister, der har sammenlignet seertallene for de to udsendelser eller på anden måde draget paralleller mellem dem.

“At sammenligne X Factor og Voice er en stærk tendens i mediediskursen lige nu. Og den er langt fra uskyldig,” advarer Enevold.

Befolkningen føres bag lyset
Der er tale om et meget alvorligt problem, for mediediskursen fører befolkningen bag lyset og forringer evnen til at skelne mellem undselige, men betydningsfulde detaljer. For selvom X Factor og Voice måske kan virke forholdsvis ens for almindelige mennesker, så er de vidt forskellige:

“Voice har for eksempel slet ikke en dommer med høj, larmende og nærmest konstant latter, men til gengæld er der drejestole, hvilket er et komplet fraværende fænomen i X Factor,” forklarer Lars Enevold for blot at nævne nogle få eksempler på, at det ikke bare er absurd, men ligefrem fordummende, at drage paralleller.

Han ryster på hovedet og mumler retorisk:

“Det næste bliver vel, at man begynder at sammenligne Jamies Køkken og Spice med Price, bare fordi begge dele er madprogrammer.”