Fattigdom, kønsforskelle og impulskøb skyldes dine egne valg og ikke samfundets pres, lyder det ofte fra borgerlige debattører som Henrik Dahl og Anne Sophia Hermansen. Men stillet over for ordspillet Wordfeud forkaster de alle den frie vilje og støtter statslige forbud.

“Vi er kommet til den erkendelse, at staten må gribe ind for, at vi ikke skal kunne spille mere Wordfeud. Det har været hårdt at gå så meget imod vores borgerlige principper om det frie valg og individets ret til selvbestemmelse. Men det har været nødvendigt.”

Sådan skriver en række borgerlige politikere og debattører i et åbent brev til regeringen, som blev trykt på Berlingskes debatsider i går morges.

Opfordringen er resultatet af en lang og udmarvende nat, som en af brevets forfattere forleden oplevede i forsøget på at vinde over en gammel og forhadt modstander i det Scrabble-lignende ordspil Wordfeud. Skribenterne vil ikke oplyse, hvem det drejer sig om, da episoden “er yderst pinlig og kan skade vedkommendes karriere”.

Kaffe, energidrik og numismatiker
Vi ved dog, at det omtalte Wordfeud-spil strakte sig over 12 timer, hvor begge spillere sad lænket til deres iPhone med utallige kopper kaffe og energidrikke ved deres side.

“Det endte med, at den ene af spillerne faldt udmattet om efter at have skrevet ordet ‘numismatiker’ som sit sidste udspil. Dagen efter delte vedkommende sin historie med os andre, og da stod det klart, at staten måtte tage affære,” fortæller Henrik Dahl.

Det viste sig nemlig, at andre borgerlige, deriblandt Jacob Mchangama, Jarl Cordua og Anders Samuelsen, selv havde oplevet eller hørt om lignende situationer.

Speed og ulovlige downloads
“Vi hørte historier om ulovlige ordbøger, råben og skrigen foran Wikipedia samt et begyndende speedmisbrug,” oplyser Anne Sophia Hermansen og indrømmer, at Wordfeuds magt over individets frie vilje er “stærke sager” og “helt usammenligneligt med frit valg af barsel, økonomisk planlægning, rygestop og den slags småting”.

Filosof og skribent Arno Victor Nielsen ser også med bekymring på det nye spil og mener, at afhængigheden er et direkte resultat af den fremmedgørelse, som smartphones, iPad’er og lignende teknologi er udtryk for.

“For bare 50 år siden var det utrolig svært for folk at sidde alene med et spil på en skærm; de var tvunget til at se modspilleren og deres egen eventuelle deroute i øjnene. Derfor så man stort set ikke den form for ludomani, som Wordfeud nu om dage fører til. Hvis der var en risiko for afhængighed, gik man bare en sund tur i skoven med sine nærmeste,” mener Arno Victor Nielsen.

Statslige tiltag ikke nødvendige
Alligevel mener Pia Olsen Dyhr (SF), der fungerer som minister for sundhed og forebyggelse under Astrid Krags barsel, ikke, at der er grund til statslige tiltag i forbindelse med det populære spil.

“Det ville være at gå alt for vidt, især i disse sparetider. Men jeg vil da lige prøve at se, hvad det er for noget, det der Wordfeud,” sagde Olsen Dyhr til RokokoPosten i går eftermiddag.

I dag er ministeren imidlertid ikke mødt op på arbejdet, og det har derfor været umuligt at få en uddybende kommentar.