Forskere har lokaliseret en dansker, der interesserer sig for den nye finansielle pagt mellem 20 EU-lande og dens konsekvenser. Psykologer og sociologer er forbløffede.

En tværfaglig forskergruppe fra Aalborg Universitet, der har interviewet tusinder af danskere om EU’s nye finansielle pagt, havde hørt den samme mangel på interesse for EU formuleret i et utal af svar.

“Jeg er fra Ribe, så det vedkommer ikke mig”, “Når Jens Okking ikke er med, så kan det hele være lige meget” og “Jeg er ligeglad. De østeuropæiske lande stemmer alligevel på hinanden, og Aserbajdsjan ligger ikke engang i Europa. Ikke rigtigt i hvert fald”.

Derfor var forskerne ikke i tvivl om, at absolut ingen danskere havde den fjerneste interesse for EU’s økonomiske aftaler.

Lige indtil de interviewede Jeppe Bischoff.

“Finanspagten kan koste Danmark milliarder, og det er måske ikke lige, hvad vi har brug for. På den anden side kan det jo også få store konsekvenser, hvis man intet gør. Det er et emne, som skal overvejes grundigt,” sagde den 26-årige medicinstuderende til de forbløffede forskere.

Idealisme eller karakterafvigelse?
Psykolog og professor Jørn Hyllebæk, der stod i spidsen for forskningsprojektet, forklarer, hvor enestående det var at støde på en person som Jeppe.

“Jeppes mangel på EU-ligegladhed er helt utrolig. Tilsyneladende mener Jeppe, at europagten kan få vidtrækkende konsekvenser for både økonomi og medlemslandenes suverænitet, og at det derfor er vigtigt at kende til indholdet af den,” siger han og fortsætter:

“Vi har godt nok set nogen interesse fra journalister og EU-ansatte, men al forskning tyder på, at de bliver betalt ganske høje lønninger for at foregive et unaturligt højt engagement i emnet. Men Jeppe er simpelthen en helt almindelig dansker, der af egen fri vilje udviser interesse for EU, hvilket gør ham unik i Danmarkshistorien,” forklarer Jørn Hyllebæk.

Selvom forskerne er enige om, at Jeppe er helt enestående, er de imidlertid stadig i tvivl om, hvorvidt hans synspunkter skal tolkes som prisværdig, men urealistisk idealisme, eller som en farlig og aparte karakterafvigelse.

I lyset af det overraskende fund af en EU-interesseret dansker har DR besluttet at sende en ekstraudsendelse om emnet kl. 04.00 søndag morgen på DR2. Her vil Poul Nyrup Rasmussen sige noget virkelig kedeligt til fordel for europagten, og Morten Messerschmidt vil i hidsige vendinger kritisere den, mens Jens Olaf Jersild prøver at holde sig vågen.